Na veliki petek

V cerkvah ne bo maš, velja strogi post

M.K./STA
14. 4. 2017, 08.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Za kristjane je danes dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maše.

Bobo
Danes je tudi dan za barvanje pirhov.

Na današnji veliki petek pred praznikom velike noči se kristjani spominjajo Jezusove smrti na križu. To je za vernike dan strogega posta in edini dan, ko v Katoliški cerkvi ni maše. Bodo pa po cerkvah pripravili bogoslužja velikega petka. Za ta dan je značilna tudi molitev križevega pota, v rimskem Koloseju ga bo vodil papež Frančišek.

Danes je tudi dan za kuhanje jajc in barvanje pirhov. Preberite tri super recepte za trdo kuhana jajca.

Po cerkvah bodo brali evangeljska poročila o Jezusovem trpljenju, imenovana pasijon. Za bogoslužja tega dne je v Katoliški cerkvi značilno tudi čaščenje križa v znamenje hvaležnosti in spoštovanja, med obredom pa posvečeno hostijo, ki simbolizira Jezusovo navzočnost, simbolno postavijo v grob, ki ga obiskujejo verniki.

Obred velikega petka bo danes popoldne v vatikanski baziliki sv. Petra vodil papež Frančišek, zvečer pa bo z verniki z vsega sveta molil še križev pot, ki sodi med vrhunce velikonočnih praznovanj v Rimu.

Obredi velikega petka

Slovesnosti ob velikem petku bodo danes potekale tudi v Jeruzalemu in drugod po svetu, obrede velikega petka pripravljajo tudi po slovenskih cerkvah. V ljubljanski stolnici bo bogoslužje vodil ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. Evangeličanski škof Geza Filo pa bo imel bogoslužje v evangeličanski cerkvi v Ljubljani.

Podobno kot v Katoliški cerkvi na veliki petek liturgije ne pripravljajo v pravoslavnih cerkvah, kjer letos veliko noč obeležujejo isti dan kot katoličani in evangeličani, ampak pripravijo posebna bogoslužja, povezana s sporočilom o trpljenju.

Veliki petek je del velikonočnega tridnevja, ki kristjane uvede v veliko noč - največji krščanski praznik.