Samo do ograje

Če bi v vrtcu gorelo, ne bi mogli zraven

bb, Dolenjski list
13. 4. 2017, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Senovem vrtec deluje v okviru tamkajšnje osnovne šole in se že vrsto let srečuje z ne tako nedolžno težavo – stavba je brez pravega dovoza in celo interventnega dostopa nima.

Boris Blaić
Ravnatelj osnovne šole in vrtca na Senovem Vinko Hostar

To pomeni, da bi v primeru morebitne intervencije gasilski avto ostal kakih 20 ali 30 metrov od najbolj oddaljene igralnice. Kot je povedal ravnatelj šole Vinko Hostar, bi se interventni avto v primeru nesreče nekako prebil do ograje vrtca, naprej pa ne bi mogel.

Ni parkirišč

Težave zaradi neobstoječega dovoza imajo tudi starši, ki pripeljejo otroke v vrtec. Če imajo srečo, zjutraj parkirajo na enem od peščice šolskih parkirnih prostorov in nato do vrtca nadaljujejo peš, nemalokrat pa se z avti drenjajo na ploščadi pred vhodom v šolo in vrtec, tako da se avtomobilske poti srečajo s potmi šolarjev.

Občina je s težavo seznanjena, a se že vrsto let nikamor ne premakne. Zdaj bo boljše, je prepričan ravnatelj, saj so mu na občini in v KS Senovo zagotovili, da bo v občinski proračun za prihodnje leto umeščena tudi manjkajoča dovozna pot.

Rešitev obstaja

Prvi načrt je predvideval, da bi občina za ureditev dovoza odkupila njivo nad objektom nekdanjih rudniških delavnic. Vendar do dogovora z lastnikom do zdaj ni prišlo, zato občina zdaj snuje drugačno rešitev, da bi namreč dovozno pot do zadnje strani vrtca zgradila kar med športnim igriščem in spomenikom borcem. Prostora je menda dovolj, pot bi šla v tem primeru po občinski zemlji, bila pa bi precej strma in tudi dodatnih parkirnih prostorov taka rešitev ne prinaša.

Urejanje dovoza, ne da bi poskrbeli za dodatne parkirne površine, bo bržkone povzročilo nove težave, toda načrt je za zdaj tak, kot je. Da bi vrtec za parkirišče oziroma obračališče odstopil del zemljišča, ki ga ima v upravljanju, pa ne pride v poštev. Igralnih površin na prostem ima namreč glede na število otrok, teh je okoli 150, že zdaj malo in ta prostor je predragocen, da bi ga namenili parkiranju. V skrajni sili ga hranijo za morebitno širitev vrtca, ki je močno zaseden, saj dva oddelka že zdaj gostujeta na šoli.

Poleg tega bi vrtec potreboval tudi resno obnovo. Tudi ta projekt je sicer zabeležen nekje v srednjeročnih načrtih krške občine, in sicer v letih 2020 ali 2021, ko naj bi senovški vrtec kot zadnji v občini le prišel na vrsto za temeljito obnovo, dobrodošla pa bi bila tudi razširitev z vsaj dvema oddelkoma, saj zdajšnji prostori normativom ne zadoščajo več.