Svetujemo

Trije super recepti za trdo kuhana jajca

pr
13. 4. 2017, 20.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Velika noč je pred vrati ter s tem kuhanje jajc in barvanje pirhov. Vsi si želimo lepih pisank, ki se bodo lepo lupile. Priporočamo vam kuhanje jajc po enem od spodnjih načinov.

Dreamstime
Pri barvanju jajc, ki jih boste jedli bodite previdni. Barve naj bodo naravne in neškodljive.

Jajc ne umivajte!
Tudi umazana jajca zavržemo. Predvsem pa si zapomnite, da jih nikakor ne smemo umivati, ker se skozi porozno lupino onesnažijo.

Preden se posvetimo kuhanju, še nekaj nasvetu o varni rabi jajc. Čeprav jih varuje lupina, so občutljiva, saj je lupina porozna, zato skoznjo izgubljajo vlago in se hitro navzamejo močnih vonjev drugih živil. Najboljše je, da jih v hladilniku hranimo kar v originalni kartonski ali plastični embalaži. Pred tem dobro preverimo, ali so cela, in tista z manjšimi razpokami takoj porabimo, strta jajca pa zavržemo.

Kuhanje s soljo

V trdo lahko jajca kuhamo na tri načine. Prvi je ta, da jajca položimo v posodo ali lonec, dodamo eno žlico soli, ker se zato pozneje lažje lupijo, nalijemo toliko hladne vode, da sega za dva prsta čez jajca, pristavimo, pokrijemo in zavremo. Od trenutka, ko voda zavre, temperaturo znižamo in kuhljamo od osem do 12 minut, kar je odvisno od velikosti jajc. Kuhana jajca v pokriti posodi pustimo še nekaj minut, nato vročo vodo odlijemo in jajca ohladimo s tekočo mrzlo vodo.

Dreamstime
Skozi lupino se lahko v hladilniku navzamejo vonjev, zato jajca hranite v embalaži.

Kuhanje s kisom

Shranjevanje
Da bo rumenjak na sredini
Jajca shranjujemo vedno tako, da so obrnjena s koničastim vrhom navzdol, ker tako rumenjak ostane na sredini in so jajca dalj časa sveža. To je še posebej pomembno, če bomo jajca kuhali, saj bo tako rumenjak na sredini.

Drugi način je ta, da v posodi ali loncu vodo zavremo, dodamo žlico ali dve kisa, ki bo preprečil, da bi iz razpok beljak uhajal, jajca, ogreta na sobno temperaturo, z žlico previdno položimo v krop, znižamo temperaturo in kuhljamo od osem do 12 minut. Nadaljujemo kot pri prvem postopku.

Kuhanje v mikrovalovki  

Tretji način je kuhanje v mikrovalovki pri srednji temperaturi. V tem primeru v višjo posodo nalijemo toliko vode, da sega za dva prsta pod rob, in jo postavimo v mikrovalovko za tri minute, da zavre. Nato z žlico vsako jajce posebej previdno položimo v krop in posodo takoj pokrijemo s krožnikom, če bi jajca razneslo. Jajca kuhamo osem minut, ko se pečica ugasne, jih v vroči vodi pustimo še osem minut, nato pa jih preložimo v posodo z mrzlo vodo, ki ji lahko dodamo tudi led, da se hitro ohladijo, ker jih bomo tako lažje lupili.

Dreamstime
V mikrovalovki jajca kuhamo 8 minut. Pazite da katerega ne raznese!

Dreamstime
Če boste jajca kuhali v slani vodi, se bo lupina lažje lupila.