Dokazano

Si tudi vi narobe zavezujete čevlje?

J.P.
12. 4. 2017, 16.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znanstveni dokazi so tako trdni, da bi lahko živeli v zanikanju: velika večina si vezalke zavezuje narobe.

Profimedia
Strokovnjaki upajo, da bodo s svojimi ugotovitvami naredili pot znanstvenemu razumevanju bolj zapletenih vrst vozlov.

Epidemijo odvezanih obuval lahko delno pripišemo nič kaj popolni tehniki zavezovanja, ugotavljajo strokovnjaki z Univerze Kalifornije.

Vsepristona mašna

Skrbno zavezana mašna je razpadla presenetljivo hitro, so ugotovili med spremljanjem dogajanja na tekalnih stezah. Propad se začne s stikom stopala s podlago – serija teh neizbežno zmehča osrednji vozel. Svoje pa naredi tudi gravitacija. Ko se stopalo dviga in spušča, prosto viseči deli vezalk opletajo naokoli, s tem pa zdrknejo iz vozla. Ena osvobojena vezalka pomeni razpad.

Razlike so

Vsi vozli si niso enaki. Najbolj običajen način zavezovanja vezalk se poslužuje vozla, ki je med najšibkejšimi. Tako imenovani »močni vozel« (leva vezalka čez desno, nato pa skozi zanko, ki nastane; konca obeh vezalk napravimo v zanki, nato pa spodnji del desne zanke ovijemo okoli spodnjega dela leve) se je izkazal za bolj učinkovitega – razpadel je v polovici vseh 15 minut trajajočih poskusov.

Najbolj običajen način zavezovanja je različica tako imenovanega babičinega vozla (z levo vezalko prekrižamo desno, levo pa potegnemo skozi zanko; postopek ponovimo), močni vozel pa različica kvadratnega (leva vezalka čez desno, nato pa desna čez levo).

Dognanja pa niso namenjena le kratkočasenju – strokovnjaki upajo, da bodo s svojimi ugotovitvami naredili pot znanstvenemu razumevanju bolj zapletenih vrst vozlov. Vseeno priznavajo, da si sami vezalke še vedno zavezujejo na prvotni in najbolj razširjen način.