Jim verjamete?

Najpogostejše ljudske vraže

jo
12. 4. 2017, 07.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Izbrskali smo nekaj najpogostejših vraž, ki niso zasidrane le v našem prostoru, ampak tudi v sosednjih deželah, nekatere pa malodane kar po vsem svetu.

Dreamstime

TRKANJE NA LES

Če nam gre dobro ali smo na kaj ponosni, potrkamo na les in s tem želimo preprečiti, da bi se naša dobra sreča obrnila v drugo smer. V predkrščanskih časih so verjeli v duhove dreves in s trkanjem na les so se zahvalili dobrim škratom v drevesu.

KUKAVIČJE PETJE

Ko spomladi prvič slišimo oglašanje kukavice, moramo pogledati, koliko denarja imamo pri sebi, saj naj bi bilo od tega odvisno naše prihodnje finančno stanje. Če ga imamo veliko, bo to za nas bogato leto, če ga nimamo nič, bo tako vse leto. Vraža izhaja iz dejstva, da so ptice s svojim oglašanjem znanilke pomladi.

SRBEČ NOS

Če vas srbi nos, to pomeni, da se boste kmalu z nekom skregali ali se zelo razjezili. Včasih pa gre preprosto za alergijo. Izvor te vraže je neznan.

RAZBITO OGLEDALO

Če vam ogledalo pade na tla, naj bi vam to prineslo sedem let nesreče, saj naj bi se v ogledalu videla človeška duša, z njegovim razbitjem pa naj bi jo poškodovali. Nesrečo naj bi zmanjšali tako, da bi ogledalo nesli ven in ga zakopali na dvorišču ali ga vrgli v reko, ki teče proti jugu. Tako naj bi pregnali zle sile. Že Rimljani so razbitim ogledalom pripisovali slabo energijo, sedem pa je tako ali tako usodno in pravljično število.

ČRNA MAČKA NA POTI

Črna mačka, ki nam prekriža pot, naj bi prinesla nesrečo. Starejši ljudje proti temu uroku priporočajo pljuvanje čez ramo. V egipčanskih časih je bila mačka sveta žival, v srednjem veku pa so jih povezovali s čarovnicami in od takrat naprej je še vedno ukoreninjeno v nas, da črna mačka prinaša nesrečo. Mačke pa seveda niso nič krive.

SOL ČEZ RAMO

Biblijska zgodba o poslednji večerji prinaša vražo, da raztresena sol pomeni nesrečo. Juda je prevrnil solnico, zato je raztresena sol povezana z izdajo in lažmi. Če pa vzamemo nekaj soli in jo vržemo čez ramo, jo bomo vrgli hudiču, ki stoji za nami, v oči, ga oslepili in s tem odgnali nesrečo. Druga razlaga izhaja iz časov, ko je bila sol še zelo draga in cenjena začimba, zato je bilo razsipavanje z njo nekaj slabega.

ŠTIRIPERESNA DETELJICA

Štiriperesne deteljice so zelo redke, zato naj bi najditeljem prinašale veliko sreče. Deteljico moramo posušiti in jo imeti na varnem mestu za stalen dotok sreče. Štiriperesna deteljica je simbol sreče po vsem svetu. Vsak listek ima svoj pomen: prvi je upanje, drugi vera, tretji ljubezen in četrti sreča.

DEŽNIK

Praktičen pripomoček ob slabem vremenu bo imel slab vpliv, če ga odpremo v prostoru. Lahko prinese celo smrt, s tem naj bi nase priklicali jezo samega sonca. Dežnike so na vzhodu uporabljali že v 11. stoletju, pa ne le zunaj, ampak tudi v notranjih prostorih. Verjeli so, da jih dežniki varujejo pred slabimi duhovi. Ker so dežnik vedno povezovali s soncem, se je ustalilo prepričanje, da ga je škodljivo odpirati tudi v senci.