V zatočišču

Brezdomec mora v zapor

Gabrijel Toplak
13. 4. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Odvetnik Simon Dolinšek se bo o pritožbi odločil po pogovoru z obtoženim, na tožilstvu pa so prepričani, da je izrečena kazen prenizka

Gabrijel Toplak
Marjan Munda naj bi pričakoval nižjo kazen.

Mariborsko sodišče je brezdomca Marjana Mundo, ki je bil obtožen poskusa uboja brezdomskega kolega Tomaža Ivanca v njunem zatočišču pod Glavnim mostom, obsodilo na tri leta in pol zapora. Predsednica senata Vanja Verdel Kokol mu je izrekla enotno kazen štirih let, saj je bil zaradi goljufije že obsojen na polletno pogojno kazen.

Vprašanje naklepa

Oškodovanec, ki mu je Marjan Munda povzročil 10 centimetrov globoko rano, po mnenju stroke ni umrl zato, ker je 20-centimetrski nož zgrešil vitalne organe.

Odvetnik Simon Dolinšek, ki je Mundo zagovarjal po uradni dolžnosti, je včeraj povedal, da se mu postavlja vprašanje naklepa, kar je želel razčistiti že v kazenskem postopku. »Psihiatra sem vprašal, ali je obtoženi imel v zavesti nekomu vzeti življenje ali je šlo za hipno reakcijo. Izvedenec medicinske stroke je namreč omenjal, da je bil Munda včasih povsem neprišteven oziroma se ni mogel obvladovati,« je pojasnil Dolinšek in sodbo komentiral: »Če drži mnenje, da je bil Munda bistveno zmanjšano prišteven, je sodba ustrezna. Glede pritožbe pa se bo obramba še odločila.« Dodal je, da je Munda po izreku še v šoku. »Ker so ga takoj odpeljali nazaj v pripor in nisem imel priložnosti, da bi z njim podrobneje govoril. Iz prejšnjih razgovorov z njim pa lahko povem, da je kazen sicer pričakoval, vendar nekoliko nižjo.«

Oba alkoholizirana

Do dogodka, ki se k sreči ni končal z najbolj tragičnimi posledicami, je prišlo 3. oktobra lani. Takrat je 53-letni Munda z nožem v hrbet zabodel 64-letnega starejšega Tomaža Ivanca, tudi brezdomca, in ga le ranil. Z dejanjem se mu je maščeval zaradi predhodnega nasilja, ki naj bi ga žrtev nad njim že nekaj časa izvajala. Po mnenju sodnega izvedenca psihiatrične stroke Jožefa Kocipra je Munda ravnal impulzivno in svojega početja ni mogel ustaviti razumsko. Oba naj bi bila tudi alkoholizirana.

Pritožba tožilstva

Čeprav obtoženi ni nikoli zanikal tega dejanja, pa v času sojena ni nikoli priznal očitka tožilstva, da bi tistega dne načrtoval, da mu bo vzel življenje. Okrožna državna tožilka Metka Zupanc je Mundi na predobravnavnem naroku v zameno za priznanje ponudila celo šest let zapora, kar je zavrnil.Višja državna tožilka Januša Kušar Rotman, sicer namestnica vodje ODT Maribor, pa pravi, da bodo po prejemu pisnega odpravka sodbe vložili pritožbo zaradi odločbe o kazenski sankciji. »Menimo, da je prvostopenjsko sodišče pri odmeri kazni dalo preveliko težo olajševalnim okoliščinam in je obtoženemu izreklo prenizko zaporno kazen,« je pojasnila Kušar Rotmanova.