Nemiri na sodišču

Sram vas bodi! Pravi kriminalci se skrivajo, maltretira se člane SDS, Slovenija pa tone

S.R./STA
13. 4. 2017, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Sodnica Špela Koleta je danes med izrekom sodbe Milku Noviču za umor Janka Jamnika zaradi motenja reda odredila odstranitev nekaterih podpornikov Noviča iz dvorane, na kar so se odzvali z žaljivimi vzkliki.

STA
Novičevi podporniki niso bili tiho.

Koleta je ob tem dejala, da načelo javnosti sojenj ne vsebuje nikakršnih pooblastil za javnost, da na sodnika vpliva, pritiska ali ga vznemirja.

Posamezni Novičevi podporniki so namreč proti koncu branja obrazložitve sodbo začeli glasno komentirati in vzklikali. Pravosodni policisti so zato nekaj deset podpornikov Noviča pospremili iz sodne dvorane. Podporniki so medtem glasno vztrajali, da bo resnica prišla na dan in med drugim sodišču očitali umor vladavine prava, kar so pospremili tudi vzkliki Sram vas bodi!, Fuj ter To je dvorana Nagodetovega procesa!

Sodnica je nato še pred nadaljevanjem branja izreka sodbe komentirala tudi vlogo javnosti v tem procesu ter prebrala svoj "napotek in nasvet prisotni javnosti v prihodnje."

Kot je poudarila, "načelo javnosti zagotavlja nadzor demokratične javnosti nad delom sodišča in na glavni obravnavi omogoča širši javnosti vpogled v delo sodišča." A glede na vse okoliščine obravnavanja te zadeve je Koleta opozorila, da "se načelo javnosti obravnav pri laični javnosti napačno interpretira."

"Načelo javnosti brez dvoma ne vsebuje nikakršnih pooblastil za javnost, da na sodnika vpliva, pritiska ali ga pri obravnavanju zadeve, ki je po vsebini težka in zahtevna, vznemirja. Sojenje, presoja tako dejanskih kot pravnih vprašanj, je zahtevno strokovno delo, ki ga sodniki jemljemo zelo resno in smo pri tem tudi objektivni. Naše odločitve niso vedno všečne. Kar pa ne pomeni, da so napačne oziroma subjektivne ali da so kakorkoli politično obarvane," je poudarila sodnica Špela Koleta.

Kot je ocenila v svojem nagovoru, je bilo načelo javnosti "s strani posameznikov, ki so hodili na glavno obravnavo v tej zadevi, nedvomno zlorabljeno za nedovoljeno in neodgovorno vsiljevanje mnenja o tem, kakšna bi morala biti odločitev sodišča. In to je nedopustno!"

STA

To se v razpravnih dvoranah ne bi smelo dogajati

Tožilka Blanka Žgajnar po zaključku današnjega branja izreka Noviču kljub vprašanjem medijev dogajanja v dvorani ni želela komentirati. Opozorila pa je, da se to v razpravnih dvoranah ne bi smelo dogajati. Po njeni oceni je sodnica Koleta "temu tekom celotnega sojenja dobro parirala." Pozdravila je tudi izjavo, ki jo je glede obnašanja javnosti v tem primeru podala sodnica.

Nasprotno je po mnenju odvetnika Jožeta Hribernika javnost reagirala "še zelo milo." Glede na to, "za kakšen proces gre in kaj vse se je dogajalo z Milkom Novičem," je bila javnost po njegovi oceni "zelo civilizirana." "Marsikje drugje bi odreagirali drugače," je dodal.

Po obsodbi pestro pred sodiščem

Po obsodbi je pred sodiščem še nekaj časa postopalo nekaj razjarjenih podpornikov, ki so bili odstranjeni iz dvorane. Ti občutno "razbeljeni" državljani so izrazili zaskrbljenost nad vladavino prava v Sloveniji, trdili, da za obsodbo ni bilo prav nikakršnih dokazov ter da se za vsem skupaj skrivajo »pravi kriminalci.« Slišati je bilo tudi očitke, da sodna veja "maltretira člane SDS-a," in da "cela Slovenija tone." V isti sapi so pozivali k transparentnosti postopkov, večji blaginji, fantom in puncam pa na dušo polagali, naj se zbudijo, ter ob tem izrazili zavedanje, da v tej državi ni služb. Našel se je tudi razočarani posameznik, ki je snemalca medijske hiše PlanetTV preizkusil z mamljivimi besedami "v roko vam sežem, če boste emigriral iz države al pa vsaj filme posnel, ker tole delat, a veste, a ni boljš filme delat? Razen če si nesposoben." 

Bobo

"Udba ne popušča"

Oglasil se je tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je po razglasitvi sodbe na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Udba ne popušča. Kogar v Murglah in F571 vnaprej določijo za krivega, na slovenskih rednih sodiščih nima nobenih možnosti. Dokazi ne štejejo." Novič je bil v preteklosti županski kandidat SDS, med podporniki Noviča, ki so redno sledili sojenju, pa so bili tudi mnogi člani Odbora 2014, ki je izražal podporo Janši med sojenjem v zadevi Patria.