Družbeno sprejemljivo

Leljak - Zemljarič 1 : 0

R.T.
13. 4. 2017, 15.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Okrajno sodišče v Sevnici je danes oprostilo Romana Leljaka v kazenskem postopku, ki ga je zoper njega sprožil nekdanji šef Udbe Janez Zemljarič.

Bobo

Po mnenju sodišča je Leljak svoje mnenje, da je Zemljarič rabelj, podkrepil z ustreznimi arhivskimi dokumenti, poroča Reporter.

»S tem, da sem rekel, da so v novem arhivskem zakonu izenačene žrtve in rablji, npr. tudi Janez Zemljarič, po mnenju okrajnega sodišča v Sevnici nisem storil kaznivega dejanja obrekovanja, saj sem z arhivskimi listinami dokazal, da je bil Zemljarič načelnik SDV Slovenije in da je v svoj program dela za leto 1975 uvrstil paralizacijo pliberškega voda,« pravi Leljak.

»Po ustni obrazložitvi sodnika Ivana Kovača se nedvomno ve, kaj je paralizacija, prav tako se iz javno dostopnih podatkov ve, kaj se je zgodilo Nikici Martinoviću. Zato po mnenju sodnika nisem imel direktnega objektivnega naklepa, ampak sem na podlagi splošno znanega raziskovanja zgodovine, ki je družbeno sprejemljivo, podal subjektivno oceno, da je Zemljarič s svojo funkcijo bistveno kršil človekove pravice.«