Enceladus

Nasa predstavila odkritje: Saturnova luna bi znala omogočati življenje

S.R.
13. 4. 2017, 21.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nasa je danes javnosti predstavila napovedano osupljivo odkritje. Po njihovih besedah naj bi na Saturnovi luni Enceladus obstajali pogoji, ki bi znali omogočati življenje.

Profimedia
Enceladus je Saturnova šesta največja luna, leta 1789 pa jo je odkril britanski astronom William Herschel.

Na Saturnovi luni Enceladus so odkrili vse potrebne sestavine, ki omogočajo življenje, kar kaže na to, da bi se lahko pod ledenim pokrovom skrivala živa bitja.

Znanstveniki že dlje časa menijo, da je Enceladus eden najboljših kandidatov za življenje v našem osončju. Nasino vesoljsko plovilo Cassini je odkrilo prve dokaze, da bi lahko kemijske reakcije globoko pod ledeno skorjo lune ustvarjale okolje, ki bi lahko omogočalo obstoj mikrobov.

Znanstveniki pravijo, da je to odkritje zadnji kamenček v mozaiku, ki dokazuje, da je življenje na tej 1420 milijonov kilometrov oddaljeni luni mogoče. 

Profimedia
Do odkritja so prišli s pomočjo vesoljskega plovila Cassini.

»Na Saturnovi luni Enceladus je z ledom prekrit ocean, razpoke v ledu pa iz notranjosti izpuščajo oblake različnih snovi,« je dejal profesor Hunter Waite iz raziskovalnega inštituta Southwest Research Institute v San Antoniu. Znanstveniki so med kemikalijami v teh izpustih izmerili tudi prisotnost vodika. »Najverjetnejši vir tega vodika so stalne hidrotermalne reakcije v kamninah, ki vsebujejo minerale v reducirani obliki in organske snovi. Na Zemlji goriva na osnovi geokemije, kot je vodik, omogočajo cvetoče ekosisteme celo ob odsotnosti sončne svetlobe,« dodaja.

Reuters
Fotografija površja lune.