Saturnove lune

Neverjetno odkritje Nase: zunajzemeljsko življenje morda bližje kot si mislimo

R.T.
11. 4. 2017, 13.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nasa bo ta teden uradno oznanila, da so izven našega planeta našli pogoje za razvoj življenja.

Nasa
Ilustracija sonde Cassini ob Saturnu.

Ameriška vesoljska agencija Nasa bo na četrtkovi tiskovni konferenci naslovljeni "Oceani izven Zemlje," poročala o izjemni ugotovitvi vesoljske znanosti, odkritju tako imenovanih »oceanskih svetov«. Na nebesnih telesih, ki niso naš rodni planet Zemlja, so namreč našli možne oceane.

Znanstveniki so do odkritja prišli s pomočjo sonde Cassini, ki jo uporabljajo za opazovanje Saturna in njegovih skrivnostnih lun.

In ravno ena izmed teh lun – Titan, bi naj pod svojo zemeljsko skorjo skrivala velikanski ocean. O podobnem odkritju naj bi govorili tudi v zvezi s Saturnovo luno Evropa.

Nasa
Ena izmed lepših fotografij Saturna, ki jih je ujela sonda Cassini.

»Ta nova odkritja nam bodo pomagala pri načrtovanju prihodnjih raziskovanj zunajzemeljskih oceanov, vključno z misijo Evropa Clipper, ki jo načrtujemo za leto 2020, in pri širšem iskanju življenja zunaj Zemlje,« so zapisali v prvi najavi odkritja.

Znanstveniki namreč spekulirajo, da obstoj takšnih »oceanskih svetov« izven Zemlje odpira možnosti za razvoj življenja v vesolju. Prihodnje Nasine misije bodo zato usmerjene v iskanje pogojev za življenje na teh lunah.

Sondo Cassini pa po opravljeni nalogi čaka nič kaj srečen, a zelo spektakularen konec. Po 12 letnem opazovanju Saturna in njegovih lun, se bo namreč v spektakulrani spirali spustila skozi skrivnostne prstane tega znamenitega planeta in domov poslala še zadnje podatke, preden za vedno izgine v Saturnovi atmosferi.