Pravni nasveti

Kako preveriti, ali delodajalec plačuje prispevke

R.T.
14. 3. 2017, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V zadnjih letih se je pogosto zgodilo, da nekateri delodajalci zaposlenim niso plačevali prispevkov. Bralca zanima, kako lahko preveri, če mu delodajalec plačuje prispevke?

Profimedia
pravnahisa.si
Imate tudi vi težave pravne narave in ne veste, kam bi se obrnili na pomoč? Pišite nam na redakcija@svet24.si ali na info@pravnahisa.si in pravni strokovnjaki vam bodo poskušali pomagati z nasvetom. 

Tudi tokrat smo se na odgovor obrnili na Pravno hišo d.o.o. iz Ljubljane.

"Podatek o plačanih prispevkih lahko pridobite na FURS-u (Finančna uprava Republike Slovenija), kjer izpolnite obrazec Vloga za razkritje podatkov o obveznih prispevkih za socialno varnost iz delovnega razmerja, ki jih je za delavca plačal ali dolžan plačati njegov delodajalec. FURS vam bo v roku 7 do 10 dni poslal na domači naslov dopis, iz katerega bodo razvidni obračunani prispevki in poleg tega še dejansko plačani prispevki, kot izhaja iz evidence davčnega organa.

Če iz davčnih evidenc izhaja, da vam delodajalec ni plačal vseh prispevkov, lahko na podlagi plačilne liste za vsak posamezni mesec z izvršbo izterjate plačilo neplačanih prispevkov (izvršba na podlagi verodostojne listine), zato je priporočljivo, da vestno shranjujete vse prejete plačilne liste," pojasnjujejo v Pravni hiši.

Pravna hiša d.o.o.
Cesta v Mestni log 55, 1000 Ljubljana
info@pravnahisa.si
www.pravnahisa.si
Pravna hiša na facebooku