Pravni nasvet

Prijateljici bi posodila denar. Kaj pa, če ga ne bo vračala?

R.T.
6. 3. 2017, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tokrat se je na nas obrnila bralka, ki bi rada posodila denar znanki, obenem pa bi se rada zaščitila, da bo posojeni denar dobila nazaj.

Profimedia
Fotografija je simbolična

pravnahisa.si

Imate tudi vi težave pravne narave in ne veste, kam bi se obrnili na pomoč? Pišite nam na redakcija@svet24.si ali na info@pravnahisa.si in pravni strokovnjaki vam bodo poskušali pomagati z nasvetom. 

Znanka naše bralke bi rada prenovila stanovanje. Potrebuje okrog 20.000 evrov, saj ji banka zaradi prenizke plače ni odobrila posojila. Bralka ji je pripravljena posoditi denar, ne ve pa, kaj na stori, kako naj se zaščiti, da bo posojeni denar res vrnjen. Nikoli namreč ne vemo, kaj se lahko zgodi, prijateljstva in poznanstva pa tudi niso zadostna garancija.

Po nasvet smo se obrnili na Pravno hišo d.o.o. iz Ljubljane. Tukaj je njihov odgovor:  

"Svetujemo vam, da se najprej s prijateljico dogovorite o načinu vračila tj. mesečnem znesku, obrestih, roku vračila in o tem, kaj vam bo dala v zavarovanje. Če ima stanovanje, ki je neobremenjeno, je nepremičnina najboljša garancija, da se boste poplačali, v kolikor vam prijateljica ne bi mogla oz. hotela vrniti posojenega denarja.

Ko se vse dogovorite, pojdite skupaj s prijateljico do pravnika, ki naj sestavi pogodbo o posojilu in ustanovitvi zastavne pravice, kjer bodo zapisane vse varovalke, tako za vas kot za upnico. V pogodbi naj bo klavzula, ki določa, da v kolikor prijateljica z vračilom zamuja ali ne vrača posojila, imate vi kot upnica pravico odpovedati to pogodbo, na podlagi katere zapade v plačilo celotna glavnica v določenem roku, recimo v roku 15 dni.

S podpisano pogodbo pojdite k notarju, ki bo vpisal hipoteko na prijateljičino stanovanje. Pomembno je, da pogodbo o posojilu in ustanovitvi zastavne pravice notar zapiše v obliki »neposredno izvršljivega notarskega zapisa«. Takšen neposredno izvršljiv notarski zapis je za vas kot upnico najboljša varovalka, saj imate v primeru zapletov pri vračilu že pri sebi izvršilni naslov ( kar pomeni, da vam ni treba vlagati tožbe in dokazovati, da ste resnično posodili denar na sodišču, izognete pa se tudi stroškom dolgotrajnega sodnega postopka). Opozorili bi vas, da je zelo pomembno, da prijateljici nikakor ne dajete gotovine v roke, temveč ji posojilo obvezno nakažite na transakcijski račun z namenom »posojilo« in tudi ona naj vam vrača posojilo z nakazili na vaš transakcijski račun.

Če znanka ne izpolni svoje obveznosti (vračilo celotne preostale glavnice in morebiti dogovorjenih obresti), lahko po preteku roka odstopa od pogodbe vložite izvršbo na podlagi izvršilnega naslova (notarskega zapisa). Stekel bo izvršilni postopek, v katerem se bo nepremičnina prodala in vi boste poplačani.

Če pa prijateljica nima premoženja, ki vam ga lahko da v zavarovanje, odsvetujemo posojanje denarja, ker imate zelo majhne možnosti, da v primeru zapleta od znanke dobite vrnjeno posojilo."

Pravna hiša d.o.o.
Cesta v Mestni log 55, 1000 Ljubljana
info@pravnahisa.si
www.pravnahisa.si
Pravna hiša na facebooku