Vlomil v tri "prazne" kleti

Lani je vlomil v stanovanje ljubljanskega nadškofa, zdaj se brani brez odvetnika

rm
5. 3. 2017, 19.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Denis Čaušević, zaprt tudi zato, ker je okradel ljubljanskega nadškofa, se je znašel v novem kazenskem postopku zaradi »nadaljevanega kaznivega dejanja poskusa velike tatvine«.

STA
Pozabljivi tat, ki je nadškofu Zoretu (na fotografiji) med drugim ukradel šampon,je spet v postopku zaradi treh propadlih vlomov.

V petek je bil za 37-letnega Kamničana pred ljubljanskim okrožnim sodiščem izpeljan predobravnavni narok, na katerem je tožilstvo obtožencu v zameno za priznanje krivde ponudilo osem mesecev zapora. In ko je sodnik Boris G. Hrovat vprašal Čauševića, ali priznava očitke po obtožbi, je Kamničan suvereno izjavil: »Ne.«

Obtoženi je sicer po navedbah iz obtožnice 28. februarja lani vlomil v tri kleti na Igriški ulici v Ljubljani, vendar v kleteh ni našel vrednejših predmetov, zato je odšel praznih rok in je ostalo le pri poskusu kaznivega dejanja. Dva od oškodovancev tako sploh nista priglasila premoženjskopravnega zahtevka, eden pa od Čauševića zahteva 50 evrov.

Zaželel si je psihiatra in odvetnika

Kamničan se je v preiskavi branil z molkom. V petek je bil v hram pravice pripeljan iz zapora, pojavil pa se je brez odvetnika (zaradi premajhne »teže« očitkov ga niti ne potrebuje). Tožilstvo je kot dokazni predlog navedlo zaslišanje oškodovancev, policista, ki se je ukvarjal z zadevo, ter branje poročila Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) glede na kraju zločina najdenih bioloških sledi. Čaušević pa je predlagal, da se sreča s sodnim izvedencem psihiatrične stroke, ki bo ocenil, ali je bil v kritičnem času sploh »pri sebi«. Trdi namreč, da je bil močno pod vplivom alkohola in mamil. Njegovemu edinemu predlogu pa je nasprotovalo tožilstvo, češ da iz podatkov v spisu neizpodbitno izhaja, da je bil prišteven. Zadnjo besedo bo kot vedno imelo sodišče, ki bo datum začetka glavne obravnave še določilo, obtoženi pa si bo do takrat prek brezplačne pravne pomoči menda priskrbel tudi zagovornika.

Na kraju zločina pozabil dokumente

Možakar se je sicer v anale slovenske črne kronike zapisal maja lani, ko je po vlomu v stanovanjsko hišo na Trubarjevi cesti v Ljubljani pozabil kartico zdravstvenega zavarovanja. Preiskovalci niso imeli pretiranega dela, saj je junak isto noč vlomil v še eno stanovanje na Trubarjevi, kjer je pozabil vse, kar je ukradel na prejšnjem naslovu. Pozneje pa bo prišlo na dan še, da je taisti Čaušević kak mesec prej, marca lani torej, vlomil v stanovanje ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta na Ciril-Metodovem trgu, od koder jo je popihal s prenosnim računalnikom, kuverto s 510 evri in 7500 avstralskimi dolarji, šamponom, anorakom in dežnikom. Za dva vloma na Trubarjevi ter poškodovanje tuje stvari so mu ljubljanski okrožni sodniki prisodili leto in osem mesecev zapora, ker je okradel nadškofa, pa si je na ljubljanskem okrajnem sodišču prislužil še dodatnih osem mesecev zapora. Obe kaznivi dejanji je takrat priznal.