Penelope Fillon

Žena predsedniškega kandidata odgovarja na očitke o fiktivni zaposlitvi

G.G./STA
5. 3. 2017, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Penelope Fillon, žena kandidata francoske desnice na predsedniških volitvah Franocisa Fillona, je prvič spregovorila v zvezi s škandalom o domnevni fiktivni zaposlitvi, zaradi katerega se je njen mož znašel v težavah, saj ga mnogi pozivajo k odstopu.

Reuters
Penelope Fillon je moža Francoisa pozvala, naj gre v volilni bitki do konca,

Penelope Fillon naj bi med letoma 1998 in 2012 zaslužila prek 900.000 evrov kot moževa poslanska asistentka in sodelavka literarne revije, pri čemer pa se postavlja vprašanje, ali je delo dejansko opravljala. Kasneje je prišlo na dan, da je Fillon tudi dvema od svojih otrok med letoma 2005 in 2007 plačal odvetniške storitve v višini 84.000 evrov, čeprav sta bila takrat še študenta.

Proti Fillonu so zaradi očitkov fiktivne zaposlitve njegove soproge minuli teden uvedli uradno preiskavo, ki zajema sum poneverbe javnih sredstev in trgovanja z vplivom. Preiskavo naj bi uvedli tudi proti Penelope. Fillon je veljal za favorita na predsedniških volitvah konec aprila, po izbruhu škandala pa mu je podpora močno padla.

"Veliko različnih zadolžitev"

Penelope Fillon je v intervjuju za Le Journal du Dimanche razložila, da je za moža "opravljala več različnih zadolžitev", Francoisa pa pozvala, naj gre v volilni bitki do konca. Hkrati je dejala, da samo on odloča, ali bo odstopil od kandidature.

"Potreboval je nekoga, ki bi opravljal veliko različnih zadolžitev in če to ne bi bila jaz, bi plačal nekomu drugemu, da bi to naredil. Zato sem se odločila, da bom ta oseba jaz," je povedala Penelope Fillon. Dodala je, da ga je spremljala na govorniške dogodke, se ukvarjala z elektronskimi sporočili ter mu pripravljala zapiske in informacije.

Prepričan, da mu nagajajo

Francois Fillon je prepričan, da gre za politično motivirane obtožbe, za katerimi stoji vladajoča socialistična vlada, podpornikom pa je v soboto dejal, da ga nasprotniki skušajo zastraševati.

Po izbruhu škandala je v volilni bitki za predsednika Francije Fillon zdrsnil na tretje mesto, pred njim sta vodja skrajno desne stranke Nacionalna fronta Marine Le Pen in neodvisni kandidat Emmanuel Macron.