Analiza naloge

Potrditev govoric: Darja Vudler ni plagiatorka

Gabrijel Toplak
3. 3. 2017, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Vse od konca lanskega leta je visel v zraku sum plagiatorstva pri tamkajšnji županji, ki je očitke ves čas ostro zavračala.

STA
Diplomska naloga županje ni plagiat.

V občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah je konec lanskega leta, kot smo poročali, v javnost prišla anonimna novica, ki županji Darji Vudler očita, da je njena diplomska naloga plagiat.

Ni razloga za odvzem

Županja je očitke vselej odločno zanikala, zdaj pa je njene navedbe potrdila tudi Pravna fakulteta Univerze v Mariboru. Katja Markač Hrovatin je sporočila, da je bilo po analizi diplomske naloge ugotovljeno, da niso podani razlogi za uvedbo postopka za odvzem strokovnega naslova, kot jih predpisujejo predpisi Univerze v Mariboru. »Fakulteta je postopek preveritve diplomske naloge začela konec novembra lani na podlagi prejete anonimne prijave, v kateri je anonimnež županjo obtoževal plagiatorstva pri pisanju diplomske naloge,« je zapisala Markač Hrovatinova.

osebni arhiv
Darja Vudler, županja občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah

Ni bila prizadeta

»Znova se je izkazalo, da tisti, ki širijo laži, nimajo prav. Vsi poskusi moje diskreditacije me spominjajo na leto 2014, na čas volilne kampanje, ko je bila zgodba enaka. Tistim, ki se vztrajno trudijo, da bi mi delali slabo, želim sporočiti, da nisem oseba, ki bi me takšne stvari prizadele, in da mi je resnično žal zanje. Razlog za to je, sem prepričana, da smo v času mojega mandata veliko stvari spremenili na bolje. Nekomu očitno ni všeč, da smo uspešni, da so zadeve pozitivne in se odvijajo v pravo smer,« razmišlja županja. Dodaja, da imajo zaradi takšnih podtikanj politiki v družbi slab predznak. »Prav zaradi strahu pred osebnim obračunavanjem se sposobni ljudje velikokrat ne želijo izpostavljati v politiki, to pa za sabo potegne slabo stanje v celotni družbi. In če potegnem črto, diploma, magisterij ali doktorat, gor ali dol, nič od tega ti ne pomaga, če nisi človek. Visoko izobražene osebe, ki pišejo anonimke in se izživljajo s tem, ko blatijo druge, to zagotovo niso,« je neomajna Vudlerjeva.