Izkoriščanje

Visoki dobički trgovin, trgovke pa na istem

Matej Klarič
3. 3. 2017, 06.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Trgovina je pri nas ena izmed največjih dejavnosti, ustvari skoraj petino BDP in zaposluje 79 tisoč delavcev. Dobički trgovcev pa so v letu 2015 po navedbah sindikata delavcev trgovine znašali 75,2 odstotka več kot leto prej.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Kot nam je povedal sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič, potekajo pogajanja o zvišanju trgovskih plač, vendar se prepirajo za vsak cent.

»Razlike v plačah med menedžerji in delavci so glede na druge panoge v trgovski dejavnosti največje. Plače menedžerjev so fiksne, plače trgovk in trgovcev pa variabilne,« opozarja Rožič.

Bobo
Ladi Rožič, sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije

Za nadure manj od študentov

»Samo lani so delavci delali več kot milijon nerednih nadur. Zanje pa so plačani manj, kot dobijo študentje na uro prek študentskega dela. Zato nočejo zaposlovati niti študentov,« razmere opisuje Rožič. Pravi, da so po krizi trgovci odpustili približno 11 tisoč ljudi. S ponovno rastjo panoge pa ni sledilo zaposlovanje. Od tu delno prihaja do tako velikih dobičkov trgovcev. »Plače delavcev se medtem niso dvignile, prodajalcev primanjkuje, potrošnja pa se je okrepila,« našteva dodatne vzroke za tako visoke dobičke. Veliko prodajalk je tako na minimalnih plačah, zaradi pomanjkanja inšpekcije pa tudi na tem področju ni pravega nadzora.

Visoki dobički

»Leta 2015 je čisti dobiček znašal 510 milijonov evrov. Pravijo, da s temi podatki zavajam. Toda ogromno dobičkov gre ven iz države v obliki transakcijskih cen,« še pove Rožič. Tudi dodana vrednost na zaposlenega se od leta 2009 povečuje in je na evropski ravni, lani pa so investicije dosegale več sto milijonov evrov. V trgovini znaša okrog 40 tisoč, pri skladiščenju in raztovoru pa že 97 tisoč evrov. Zato Rožič pričakuje, da bo tem trendom sledil tudi izboljšani položaj prodajalcev.