Droge in alkohol

Nihče ne ve, zakaj je umoril brata

uk
3. 3. 2017, 06.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Eden najbolj skrivnostnih umorov v zgodovini Hrvaške še zmeraj nima pravega epiloga. Nihče od vpletenih namreč ne ve, kaj točno se je zgodilo.

Facebook
Dolores naj ne bi bila v sobi, ko se je zgodil umor.

Med praznovanjem novega leta je Miroslav Tomas (35) umoril svojega brata dvojčka Vedrana. Policija je morilca takoj aretirala, a še danes ni dobro znano, kaj se je na usodno noč zgodilo. Na plan sicer prihajajo nekatere podrobnosti.

Nove droge, ki prihajajo na tržišče, so že v številnih primerih povzročile nasilne vzgibe pri jemalcih in v mnogih primerih se je zgodila podobna tragedija kot v primeru dvojčkov. 

Umor 

Po informacijah policije se je umor zgodil v stanovanju v Zagrebu, kjer sta živela Miroslav in Vedran, z njima pa je bilo še Vedranovo dekle Dolores D., ki je bila od začetka primera ključna priča. Vse, kar policisti vedo, je, da je med praznovanjem prišlo do prepira med bratoma. V tem je Miroslav nenadoma pograbil kuhinjski nož in Vedrana zabodel v predel srca. Po umoru je nož vrgel skozi okno. »Vsi trije so bili v groznem stanju. Štiri ure smo morali čakati, da je popustilo, karkoli že so vzeli in popili,« je po prijetju Miroslava povedal eden od policistov. Miroslav je bil sicer v torek nepravnomočno obsojen na sedem let zaporne kazni.

Skrivnost 

Tožilstvo in policija nista mogla povsem raziskati, kaj je botrovalo tragediji, saj naj bi bili vsi trije tako pijani in pod vplivom drog, da nihče ne more (ali noče) povedati, kaj točno se je zgodilo. Hrvaški mediji poročajo, da je bila Dolores zaslišana trikrat in naj bi bila v času umora v drugi sobi, tako da naj ne bi videla, kaj se je zgodilo. V sobo, kjer sta bila brata, naj bi prišla, ko je Vedran že ležal na tleh v mlaki krvi. Takoj naj bi skočila k njemu in poskušala ugotoviti, od kod je krvavel.

Miroslav je brata umoril pod vplivom neznanih drog in alkohola.

Narcizem 

Strokovnjaki naj bi pozneje ugotovili, da Miroslav trpi za narcistično osebnostno motnjo. Takšne osebe delujejo tako, da vse okoli sebe smatrajo za manjvredne, ne kažejo znakov empatije in reagirajo z nasiljem. Da se je zgodilo tako nasilno dejanje, pa je krivo tudi to, da so zaužili večje količine alkohola in drog. Brata naj bi po Doloresinih besedah pogosto hodila po stanovanju s pištolami in/ali nožem pri sebi. Čeprav se primer na prvi pogled zdi pravzaprav preprost – v navalu besa, podkrepljenega z alkoholom in drogami, je brat ubil brata, pa vse skupaj pod vprašaj postavlja izjava dekleta takoj, ko je na kraj prišla prva pomoč. »Ne bi ga smela tako poškodovati in ponižati,« je dejala Dolores, a je pozneje dejala, da se te izjave ne spomni. Po tej izjavi bi namreč lahko sklepali, da sta z Miroslavom Vedrana mučila ali pa sta z Vedranom Miroslava poniževala in je zato izgubil razum.

Facebook
Vedrana je brat zabodel v predel srca in umrl je na poti v bolnišnico.

Obsodba 

Sodnica je upoštevala takratno psihološko stanje obtoženega in povedala, da je danes v precej slabšem psihološkem zdravstvenem stanju kot pred umorom. Verjame, da se Miroslav iskreno kesa svojega dejanja, in ker je bil pod vplivom drog in alkohola, mu je priznala zmanjšano prištevnost. Tako bo Miroslav moral odsedeti sedem let, čeprav obsodba še ni pravnomočna. Za takšen umor je sicer na Hrvaškem predpisana kazen od pet do dvajset let zapora.

Prijatelji so povedali, da sta bila brata del tako imenovane party scene na Hrvaškem. Gre za mlajše moške, ki konzumirajo večje količine sintetičnih drog, a se nimajo za zasvojence. 

Krive droge? 

Eden od preiskovalcev v tem primeru je prepričan, da bodo policisti na Hrvaškem imeli še več podobnih primerov. »Mladi jemljejo nove sintetične droge, ki močno vplivajo na njihovo duševnost. Številne med njimi povzročajo nasilne izbruhe in bojim se, da bomo videli še več takšnih primerov,« je povedal.