Sprememba zakona

Bolniški dopust največ eno leto

Lidija Markelj
2. 3. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predlog novega zakona o zdravstvenem varstvu med drugim predvideva časovno omejitev pravice do bolniškega dopusta, in sicer na eno leto oziroma s prekinitvami v dveh letih na največ osemnajst mesecev.

Profimedia
Stres zaradi vrnitve na delovno mesto lahko povzroči ponovitev bolezni.

Po preteku tega roka se bo zavarovancu, pri katerem ne bo prišlo do povrnitve delovne sposobnosti, začel postopek na Spizu, kjer bodo ugotavljali pravico do pokojninskega in invalidskega zavarovanja.

Do sprememb so kritični v Združenju slovenskih organizacij bolnikov z rakom. Bolnike, ki so sicer perspektivni, da bi se vrnili v delovno okolje, bi to lahko pahnilo v veliko socialno in življenjsko stisko, saj se z odločbo invalidske komisije zaključi delovno razmerje pri aktualnem delodajalcu.

Naša sogovornica, ki je zbolela za hudo rakavo boleznijo in okreva po težki operaciji, meni podobno. »Predlagana doba je bistveno prekratka. Cela vrsta hujših bolezni je, ki zahtevajo zdravljenje in rehabilitacijo, ki sta daljša od enega leta,« opozarja.

Eno leto premalo

»Sama sem na bolniški deset mesecev, od tega sem okrog dva meseca potrebovala za hospitalizacijo in rehabilitacijo v zdravilišču. Bolniki z rakom poleg tega običajno potrebujejo še druge terapije (kemoterapija, obsevanje), kar podaljša zdravljenje, spoprijemajo se tudi s številnimi posledicami bolezni, ki jih je treba premagati. Zelo pomembno je, da z lastno telesno in mentalno aktivnostjo ter spremembo načina življenja poskušajo preprečiti ponovni izbruh bolezni. Če se bolnik po rakavi bolezni prehitro vrne na delovno mesto, ker je fizično morda že primeren za delo, obstaja velika verjetnost, da bo spet zapadel v stare tirnice življenja, v preobremenjenost, stres. Njegovo telo in psiha se morata napolniti z novo energijo, da bo lahko potem še dolgo zdrav in delovno uspešen,« meni.

Pred težavami in dilemami bodo tudi zdravniki in zdravniške komisije, saj bodo po enem letu morali odločati o usodi in statusu bolnika, pri čemer bodo morali v prvi vrsti upoštevati določilo zakona, ne pa toliko stanja bolnika in poteka bolezni. To se zdi naši bolnici z rakom nedopustno.

Kako nazaj v službo?

Ob predlogu se odpira še vrsta drugih vprašanj, na primer, kdo bo še zaposlil človeka po taki začasni upokojitvi, »da ne govorimo o tem, kakšen bo prejemek takega začasnega upokojenca, od česa bo živel in kako se bo zdravil, če vemo, da terja učinkovito zdravljenje hudih bolnikov večinoma dosti več od tistega, kar ti zdravniki predpišejo na recept«, pravi naša sogovornica.