Strah in jeza

Zaradi Trumpa v ZDA upad turizma

STA/B.K.
3. 3. 2017, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriško potovalno združenje (USTA) poroča, da odnos administracije predsednika ZDA Donalda Trumpa do priseljencev že povzroča škodo ameriškemu turizmu, saj opažajo vse več znamenj, da je interes za obisk ZDA začel upadati.

Reuters
Donald Trump.

Trumpov izvršni ukaz o začasni prepovedi vstopa državljanom sedmih držav in beguncem naj bi bil velik krivec za številne pozive v tujini, med drugim celo v kanadskih časopisih, da je potrebno obisk ZDA bojkotirati, dokler bo Trump predsednik.

Trumpov ukaz je padel na sodiščih, vendar je pred tem poskrbel za zmedo, zapiranja in proteste. Predsednik ZDA naj bi se pripravljal na podpis novega podobnega izvršnega ukaza, vendar ni znano kdaj. Naenkrat se več ne mudi tako zelo kot s prvim ukazom.

Ameriška turistična industrija na leto navrže 2100 milijard dolarjev in zaposluje 15 milijonov ljudi. Ameriško ministrstvo za trgovino je lani ocenilo, da bo ZDA letos obiskalo 78,6 milijona tujih turistov in poslovnežev. Oceno bo ministrstvo osvežilo v maju.

Turistična agencija mesta New York NYC & Company je oceno že popravila in za letos pričakuje obisk kar 300.000 manj tujcev kot lani, kar bo prvi padec od recesije 2008. Zato so sprožili posebno kampanjo za poudarjanje, da so v New Yorku vsi dobrodošli.

USTA opozarja, da si mednarodni potniki Trumpove poteze razlagajo kot poskus namernega zmanjšanja obiskov vseh tujcev, ne le tistih, ki predstavljajo varnostno grožnjo. Zato Trumpa pozivajo, naj v novem ukazu jasno izpostavi, da ZDA izrekajo dobrodošlico vsem legitimnim mednarodnim poslovnim in turističnim potnikom.