Novi inštituti, stari interesi

Liberalna levica išče načine, kako utrditi svoj vpliv

lt
24. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Znana imena slovenske politike Tone Rop, Patrick Vlačič, Milan M. Cvikl, Uroš Jauševec in Rado Bohinc so novembra ustanovili Inštitut za sodobni trajnostni razvoj.

Primož Lavre
Jauševec in Golobič ujeta v objektivu Reporterjevega fotografa.

Po besedah nekdanjega generalnega sekretarja SD Uroša Jauševca je inštitut še v povojih, se pa nameravajo razviti, saj združuje posameznike z veliko znanja. Inštitut, ki je registriran kot zavod, se bo ukvarjal z raziskovalno in razvojno dejavnostjo na področju družboslovja in humanistike. Kot je dejal Jauševec za STA, se bodo za zdaj osredotočali na raziskovalno delo in tudi sredstva nameravajo črpati iz teh virov. Naročnikov, kot pravi, še nimajo, saj so šele ustanovljeni. So pa zdaj v fazi pridobivanja strank oziroma virov.

 Vrata inštituta so odprli na naslovu Trubarjeva 79, kjer je sicer tudi vplivna oglaševalska agencija Pristop. 

Jauševec je priznal, da imajo ambicijo po razvoju, a je dejal, da inštitut ne bo platforma za ustanovitev kakšne nove stranke, čemur gre do neke mere verjeti, saj se v njem zbirajo vplivna imena stranke Socialnih demokratov. Rop in Cvikl sta namreč prestopila v SD, ko je razpadla stranka Liberalna demokracija Slovenije, in se nista pridružila stranki Zares, ki je tedaj nastajala iz dela kadrov LDS. Vlačič in Jauševec sta oba člana SD, prvi je bil v vladi Boruta Pahorja minister za promet, drugi je bil do pred kratkim dolgoletni generalni sekretar te stranke.

Jauševec prijateljski tudi z Golobičem

Revija Reporter je medtem razkrila, da Jauševec sestankuje tudi z drugim delom ostankov LDS. Reporterjev fotograf ga je namreč ujel po obedu z Gregorjem Golobičem in pomočnikom generalnega direktorja Slovenskih železnic Miho Butaro ter z nekdanjim direktorjem Ultre Milošem Urbanijo.

Primož Lavre
Jauševec sestankuje tudi z drugim delom ostankov LDS.

Posli in ...

Po Reporterjevih informacijah naj bi se sprva pogovarjali o okoliščinah posla za uvedbo integriranega javnega potniškega prometa. Pri tem špekulirajo, da je vesela druščina že dan pred uradnim datumom (14. 2.) revizije javnega naročila Slovenskih železnic vedela, da bo na razpisu spet lahko zmagalo podjetje Margenta. Revizijo so sicer izvedli po tem, ko se je konkurenčni ponudnik Četrta pot pritožil zaradi domnevno prirejenega razpisa.

... kadrovanje

V drugem delu sestanka, ki ga je Urbanija že zapustil, naj bi razpravljali o kadrovanju v Slovenskem državnem holdingu. Po Reporterjevih informacijah naj bi Jaušovec v upravo SDH želel namestiti Matevža Marca, nekdanjega člana uprave Save. Pri tem pa naj bi potreboval pomoč Golobiča, ki naj bi bil še vedno dovolj vpliven, da bi lahko pregovoril Stranko modernega centra, naj pri tem ne dela težav.