Trgovina z ljudmi

Dekleta vozili v Novo Gorico in jih silili v prostitucijo

kp
23. 2. 2017, 20.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Brazilke so bile žrtve trgovine z ljudmi, v katero naj bi bila vpletena tudi Slovenca. Ženske naj bi na Goriškem potem izkoriščali za prostitucijo.

Google maps
V tem nočnem klubu na Goriškem naj bi delale Brazilke.

V Fortalezi, glavnem mestu ene od zveznih držav Brazilije, Ceari, so razkrinkali mednarodno združbo, ki se je ukvarjala s trgovanjem z ljudmi. Tamkajšnja policija je aretirala 15 ljudi, od tega menda tudi dva Slovenca, ki naj bi bila člana združbe. Osumljenci naj bi ženske vozili v Italijo in Slovenijo, kjer naj bi jih silili v prostituiranje.

Z vlakom do Gorice

Ženske, žrtve trgovine z ljudmi, so morale delati v nelegalnem poslu in se ponižati kot spolne sužnje. Brazilski mediji poročajo, da je bilo od leta 2010 iz njihove države v Evropo prisilno privedenih več kot 150 žensk.

Po poročanju enega od brazilskih spletnih portalov naj bi združba brazilska dekleta z obljubami, da bodo v Sloveniji ali Italiji delale dobro in spodobno ter ob tem tudi odlično zaslužile, zvabila v svoje pasti. Od tam naj bi jih potem s čarterskimi leti najprej prepeljali v Milano v Italiji, potem pa naj bi jih z vlakom vozili v Gorico. 

Od tam so imele izhodišče tudi v Slovenijo, njihov cilj je bil namreč v več primerih Nova Gorica, kjer naj bi bile siljene v prostitucijo. Brazilke so živele, menda tudi delale, v enem od hotelov in, po poročanju enega od brazilskih spletnih portalov, domnevno v dveh nočnih klubih v Novi Gorici – v Margeriti in Faraonu.

Združbo, razdeljeno na tiste, ki so žrtve iskali, tiste, ki so jih novačili, in tiste, ki so jim urejali prevoz in prenočišča ter jih silili v prostitucijo, lahko doleti tudi do 25 let zapora. Kot še navaja brazilski spletni portal Globo.com, naj bi bila med aretiranimi tudi dva Slovenca, Vito Camernik in Tine Motoh, ter trije Italijani – Flavio Frugis, Pasquale Ferrante in Marco Paolo Villa.

Facebook
Vito Camernik in Tine Motoh naj bi bila po poročanju brazilskih medijev med aretiranci.

Izmenjava informacij

Nekaj več informacij je podala Generalna policijska uprava (GPU). Pojasnili so, da je naša policija pred leti zaznala večjo prisotnost brazilskih deklet na območju Nove Gorice. »Takrat je bilo ugotovljeno, da je imela večina deklet urejen status v drugih državah EU,  le v manjšem delu so bile zaposlene kot plesalke pri slovenskih delodajalcih,« so pojasnili na GPU.

Po podatkih Ministrstva za notranje zadeve je bilo v Sloveniji od leta 2010 identificiranih 161 žrtev trgovine z ljudmi, od tega samo lani 47.

»Zaradi suma zlorabe prostitucije ali trgovine z ljudmi je takrat slovenska policija posredovala ugotovitve z zaprosilom po dopolnitvi naših ugotovitev brazilskim varnostnim organom. Ti so naše ugotovitve nadgradili in začeli preiskavo v Braziliji ter pri tem identificirali ključne akterje kaznivega dejanja,« je pojasnil Drago Menegalija, tiskovni predstavnik GPU. Dodal je, da med njimi poteka izmenjava podatkov znotraj mednarodnega policijskega sodelovanja.

Margeritin upravljavec se odziva na novico in sporoča, da je šokiran

Za izjavo v zvezi z informacijo o aretacijah slovenskih državljanov, ki naj bi bili del združbe, ki se je ukvarjala s trgovino z ljudmi in ki jo povezujejo z nočnim klubom Margerita v Novi Gorici, se je odzvalo podjetje, ki upravlja z omenjenim klubom. Gre za podjetje Bizstart 207, d. o. o., katerega direktor je Miran Fabjan. Ta nam pove, da je šokiran nad informacijo, ki njihov lokal, ki je v bistvu savna klub in bar, povezuje s prostitucijo in trgovino z ljudmi. »Že cel dan me kličejo prijatelji in preverjajo, kaj se dogaja. Očitno gre za neki nesporazum; ne vem, kaj pišejo brazilski mediji. Mi nismo povezani s tem,« poudarja in dodaja, da njihovega praga brazilska državljanka ali državljan še nista prestopila. »Nič nimamo s tem. Ne vem, kaj se dogaja. Niti policija nas ni kontaktirala v zvezi s tem,« še pojasni. Direktor podjetja je tudi omenil, da so zaradi tega njegovi domači, prijatelji in drugi zaskrbljeni in da nenehno kličejo in preverjajo, kaj se dogaja. »Očitno mora iti za neki nesporazum,« je še izjavil za naš časopis.