Slovenija

Veliki proboj Matjaža Nemca: nova zvezda levice?

Simon Rosc
13. 5. 2016, 19.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Edini kandidat SD bo za novega podpredsednika DZ predlagala poslanca Matjaža Nemca, je po vrhu koalicije, ki se s predlogom strinja, povedal vodja poslancev SD Matjaž Han.

Mediaspeed
Matjaž Nemec z ženo, postavno manekenko Iryno Osypenko Nemec

V ponedeljek je poslanka SD Bojana Muršič zaradi afere s flis jopicami odstopila z mesta podpredsednice parlamenta, kar je bila »kazen« za nepravilno ravnanje pri naročanju na občinske stroške in lažne izjave, ki jih je poslanka in zdaj že nekdanja občinska svetnica Ruš v zvezi z afero podala novinarjem. SD pa je zdaj predlagala novega podpredsednika parlamenta.

PREDLOG ZARADI BRGLEZOVE PROŠNJE 

Čeprav je bil vodja poslancev Matjaž Han po aferi prepričan, da si je stranka zapravila mesto podpredsednika parlamenta, ki ji pripada po koalicijski pogodbi, so, kot je povedal včeraj, na prošnjo predsednika DZ Milana Brgleza na to mesto vseeno predlagali poslanca Matjaža Nemca. Če bi vztrajali, da podpredsednika po odstopu Bojane Muršič ne predlagajo, bi povzročili težave pri vodenju DZ. »To odgovornost čutimo za bolj pomembno kot politično odločitev stranke ali posameznika,« je pojasnil Han.

Matjaž Nemec je bil od šestih poslancev SD edina logična izbira stranke, ki uživa podporo celotne koalicije. 

EDINI MOŽNI KANDIDAT

Ne le da je SD kandidata za podpredsednika parlamenta predlagala zgolj zato, da bo lahko ta nemoteno delal, predlagali so tako rekoč edinega možnega kandidata oziroma logičnega kandidata,saj so vsi preostali poslanci bodisi že na kakšni funkciji bodisi so zanjo nekoliko preveč v letih. Od šestih poslancev SD je Muršičeva bila podpredsednica, pa je zaradi omenjene afere odstopila. Janko Veber je bil obrambni minister, ki pa je, spomnimo, zaradi prisluškovalne afere, imenovane Vebergate, padel in bi bilo tako nehigienično, da bi zdaj postal podpredsednik parlamenta. Matjaž Han je vodja poslanske skupine, Jan Škoberne je njegov namestnik, Marija Bačič pa precej v letih za takšno funkcijo. Kot edini primerni kandidat je tako ostal le še Nemec.

OD KOMERCIALISTA DO PODPREDSEDNIKA DZ

Šestintridesetletni Primorec v oči večkrat zbode tudi s kakšne naslovnice tabloidne revije, s katere se smeje skupaj s svojo prelestno ženo Iryno. A lepo počasi. Še preden je postal mož, se je šolal na CDI Univerzumu in diplomiral na IBS Mednarodni poslovni šoli v Ljubljani. Kariero je začel kot komercialist v Bolton Adriaticu in tam padel v oči sedanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju. Leta 2008 je tako postal osebni tajnik predsednika vlade. Po padcu Pahorja je bil premeščen v Urad vlade RS za komuniciranje ter se nato leta 2012 spet pojavil ob boku Pahorja, kot asistent predsednika republike, dve leti pozneje pa se je usedel v poslanske klopi.

NEMCU MANJKA VSEBINA

Čeprav je eden mlajših poslancev v parlamentu, ga pozna večina Slovencev, kar za nekatere ne moremo trditi. Verjetno lahko to pripišemo tudi njegovi ženi Iryni. Sicer so Primorcu že večkrat pripisali tudi naziv najlepšega med poslanci, zdaj pa se po hodnikih parlamenta menda v šali šušlja o nazivu mister državnega zbora. Tisti, ki bolj poznajo njegovo delo, ga opisujejo kot marljivega poslanca, pripravljenega na dialog in sodelovanje tudi s strankami politične desnice, kar je v preteklosti dokazal s poslancem NSi Matejem Toninom, ko sta skupaj položila venca v spomin umrlim med drugo svetovno vojno in v dogodkih po njej. Nekateri k temu dodajajo, da je prav Nemec obraz bodočega predsednika SD, drugi pa pravijo, da mu včasih manjka vsebine.