Integracija beguncev

Predpogoj za zaposlitev je znanje jezika

Erika Repovž
13. 5. 2016, 17.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Osebe z mednarodno zaščito dobijo tudi prost dostop na trg dela.

Reuters
Predpogoj za zaposlitev je znanje jezika.

V Slovenijo je iz Grčije prispela prva skupina beguncev v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev prebežnikov v EU-ju. Gre za 28 beguncev iz Sirije in Iraka, med njimi so tudi družine.

Družine v Logatec, samske moške na Vič

Skupino beguncev so odpeljali v azilni dom na Viču v Ljubljani, po opravljenih postopkih pa bodo družine nastanili v izpostavo azilnega doma v Logatcu, samski moški pa bodo ostali na Viču.

Prvi trije meseci so namenjeni uvajalnemu programu integracije, ki ga izvaja Slovenska filantropija. Program, za katerega je namenjenih 480 tisoč evrov, v 75 odstotkih financira evropski sklad. Poleg tega vsaka članica prejme še 6.000 evrov glavarine za vsakega begunca, kar zadošča za kratkotrajno osnovno oskrbo.

Varnostno so preverjeni

Po treh mesecih na svoje

Po preteku treh mesecev sledi klasična integracija, kjer se lahko begunci nastanijo tudi pri zasebnih naslovih, pri čemer so upravičeni do 288 evrov nadomestila.

Vse begunce, ki bodo premeščeni v Slovenijo, so že varnostno preverili, so pojasnili na notranjem ministrstvu (MNZ). "Varnostno preverjanje poteka z vsemi pristojnimi službami v Sloveniji. Na podlagi pogovorov s prosilci, tem, kjer je to potrebno, in na podlagi mednarodnega sodelovanja, so pristojni organi izvedeli varnostno preverjanje in ugotovili, da ni nobenega zadržka," je za Radio Slovenija povedal državni sekretar Boštjan Šefic.

V Slovenijo bo sicer letos in v prihodnjem letu iz Italije in Grčije v skladu z vladnim načrtom premeščenih 567 beguncev, prihode pa bodo razdelili na manjše skupine. Prva skupina 40 beguncev naj bi v državo prispela že aprila, a so se postopki zavlekli. Sprejem vseh 567 beguncev bo Slovenijo po besedah Šefica stal osem milijonov evrov.

Vključevanje na trg dela

Osebe z mednarodno zaščito dobijo tudi prost dostop na trg dela. "Zavedamo se, da le to ni dovolj, saj te osebe zaradi številnih razlogov niso v enakovrednem položaju kot ostale brezposelne osebe. Predpogoj za zaposlitev je vsaj osnovno znanje slovenskega jezika, prav tako pa njihova dosedanja izobrazba in delovne izkušnje niso neposredno prenosljive na naš trg dela," je povedala Barbara Vrtačnik iz zavoda za zaposlovanje.

Priprava na zaposlitev je dolgotrajen proces

Priprava beguncev na zaposlitev je dolgotrajen in zahteven proces, kjer je bistvena tudi aktivnost teh oseb, ki se morajo vključiti v družbo – velik poudarek je na znanju jezika. Številčno glede na celotno število brezposelnih te osebe ne predstavljajo velikega deleža, vendar se na zavodu zavedajo, da se bo število povečalo.

Na zavodu za zaposlovanje so preučili preučili prakso zahodnoevropskih držav, zlasti skandinavskih, ki imajo z vključevanjem migrantov na trg dela veliko izkušenj. Pripravljen imajo predlog in ukrepov in aktivnosti po omenjenih vzgledih, ki smo ga oblikovali skupaj z notranjim ministrstvom in ministrstvom za delo.

Po zadnjih podatkih je v evidenci brezposelnih oseb Zavoda prijavljenih 50 oseb, ki imajo status begunca in na tej podlagi prost dostop do trga dela v Sloveniji.

"Gre za zahteven in dolgotrajen proces, ki temelji na postopnih korakih: osnovnemu orientacijskemu programu, ki ga zagotavlja MNZ in izvaja Slovenska filantropija sledi intenziven 300 urni tečaj slovenskega jezika, šele nato pa bodo osebe pripravljene na naše uvodne delavnice, kjer jih bomo seznanili z veščinami iskanja zaposlitve, zahtevami trga dela, možnostjo pridobitve izobrazbe. Temu bodo sledili programi usposabljanja na delovnem mestu združeni z učenjem slovenskega jezika in šele nato pridemo do točke, ko bodo te osebe kot ostale težje zaposljive osebe zanimive za delodajalce, ki jih bodo zaposlili na subvencioniranih delovnih mestih," je pojasnila Vrtačnikova.

Zanimanje delodajalcev

"Opažamo, da so delodajalci pripravljeni zaposliti begunce, posebnih zadržkov ni, potrebno pa je poudariti, da jih bodo zaposlili zaradi njihovih znanj in kompetenc in ne le zato, ker so begunci," je pojasnila Vrtačnikova.

Po zadnjih podatkih je v evidenci brezposelnih oseb Zavoda prijavljenih 50 oseb, ki imajo status begunca in na tej podlagi prost dostop do trga dela v Sloveniji – za razliko od ostalih tujcev brez tega statusa ne potrebujejo delovnega dovoljenja in se lahko prijavijo v evidenco BO. Od začetka begunske krize, po septembru 2015, se je v evidenco prijavilo 15 oseb, od začetka letošnjega leta 8.

S prihodom prve in nato nadaljnjih skupin iz t.i. kvote pa bodo te številke te številke mnogo večje – po oceni vsaj 30 oseb vsak mesec – zato pripravljamo posebne ukrepe in osebne svetovalce za zaposlitve beguncev, katerih naloga bo uspešna integracija beguncev v slovensko družbo. Zaposlitev pa pomeni uspešno integracijo in odmik od družbenega dna. Slovenijo čaka veliko zahtevnega dela.