Podpredsednikova soproga v središču afere

uk
13. 5. 2016, 17.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Hrvaška komisija za ugotavljanje navzkrižja interesov bo preverjala, ali je prišlo do kršenja zakona v primeru Ane Karamarko, soproge podpredsednika hrvaške vlade, ki je izvajala oglaševalske storitve za lobista madžarske energetske družbe Mol.

Facebook
Mnogi zahtevajo, naj Tomislav Karamarko zaradi svoje žene odstopi.

Ana Karamarko je potrdila, da je njeno podjetje Drimia opravljalo oglaševalske posle za podjetje Peritus savjetovanja, ki je v lasti Molovega lobista Josipa Petrovića, a je pogodbo razveljavila, potem ko je postalo jasno, da bo njen soprog prevzel položaj v hrvaški vladi. Petrović velja za dolgoletnega Karamarkovega prijatelja, bil je tudi tesen sodelavec nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja, ki je obtožen sprejemanja podkupnine od Mola pri madžarskem prevzemu upravljavskih pravic v Ini.

INA

Petrović, ki je bil pred leti tudi član uprave Ine, je prejšnji mesec pričal na arbitražnem sodišču v Londonu v sporu med hrvaško vlado in Molom. Tudi Mol je pred tem sprožil mednarodni postopek proti Hrvaški. Hrvaška država ima 44 odstotkov delnic Ine, Mol pa 49 odstotkov. Čeprav Mol nima večinskega deleža, ima večinsko pravico odločanja, kar je predmet spora ne le med hrvaško vlado in Molom, temveč tudi med Hrvaško in Madžarsko. Zagrebški tednik Nacional je v torek objavil pogodbo, ki kaže, da je Ana Karamarko od začetka leta 2013 do januarja 2015 vsak mesec prejela 2500 evrov od podjetja Peritus savjetovanja za spremljanje stanja na energetskem trgu. Celoten znesek je 60 tisoč evrov. V času podpisa pogodbe je bila lastnica Drimie partnerica Tomislava Karamarka, lani sta se poročila.

Prvi podpredsednik hrvaške vlade Karamarko je v torkovem sporočilu za javnost zanikal, da bi kršil zakone. 

POGODBA JE BILA

Soproga šefa HDZ ni zanikala pogodbe, a je v pogovoru za včerajšnji Jutarnji list dejala, da ni bilo navzkrižja interesov ter da se ni ukvarjala z oglaševanjem, ki bi bilo v interesu madžarskega Mola. Zagrebški novičarski portal Telegram je objavil dokumente, da je Petrović od začetka leta 2011 do avgusta lani od Mola prejel nekaj manj kot milijon evrov za svetovalne posle. Prvi podpredsednik hrvaške vlade Karamarko je v torkovem sporočilu za javnost zanikal, da bi kršil zakone, ter napovedal, da bo tudi sam zahteval oceno komisije o ugotavljanju navzkrižja interesov. Spomnil je, da so pristojne državne službe v preteklih letih večkrat preverjale poslovanje podjetja njegove soproge, a niso našle nepravilnosti. Dodal je, da je med svojo kariero vedno strogo ločeval zasebno življenje od poslovnega, posebej ko gre za vprašanja nacionalnega interesa. V komisiji so povedali, da za zdaj ne vidijo kršitve zakona, obenem pa izpostavljajo, da je možna negativna percepcija Karamarka kot visokega vladnega uradnika, ki ima posredne poslovne povezave z Molom, s katerim je hrvaška vlada v sporu.