Šlo naj bi za politične interese

Gabrijel Toplak
13. 5. 2016, 18.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Sindikatu poklicnih gasilcev Slovenije, pa tudi mariborski podružnici, so ogorčeni nad mariborsko občino, ki zavlačuje s postopkom izbire novega direktorja. Če 6. junija ne bo »zmagal« njihov kandidat, napovedujejo stavko, odstopil bo tudi poveljnik.

Gabrijel Toplak
Prvi mož sindikata poklicnih gasilcev Aleksander Ogrizek se čudi, da na občini, kot ustanoviteljici zavoda, zelo skrivajo kandidate.

»Sindikat poklicnega gasilstva Slovenije, prav tako je tudi v mariborski sindikalni enoti, je ogorčen nad delovanjem Mestne občine Maribor (MOM, op. p.) zaradi dolgotrajnega postopka izbire novega direktorja Javnega zavoda za zaščitno in požarno reševanje Maribor (JZZPR),« je poudaril predsednik tako državnega gasilskega sindikata kot mariborske enote Aleksander Ogrizek, ki domneva, da so za tem politični interesi.

PREDOLGO VRŠILEC DOLŽNOSTI

Dosedanjemu začasnemu vršilcu dolžnosti direktorja JZZPR Maribor Alešu Ciringerju se mandat izteče junija, agonija o izbiri direktorja pa se po besedah sindikalista vleče že od lanskega leta, ko so Ciringerja imenovali, ker se je tedanji direktor Janez Keček upokojil. »Vedejevstvo se vleče že več kot leto dni, zdaj, 6. junija, pa mu definitivno poteče. A ves čas je videti, kot da se samo spletkari. Gospod Ciringer ni v nobeni politični stranki in dobivamo občutek, da občinskim veljakom to ni najbolj pogodu. Povsod se namreč direktorji hitro nastavljajo, le pri nas ne. Lahko pa z gotovostjo zatrdim, da je Ciringer izredno strokovno podkovan. Ima ustrezno strokovno izobrazbo, strokovni izpit, je gasilec, bil je poveljnik zavoda, je tudi aktualni poveljnik Javne gasilske službe mesta Maribor. Podpirajo ga svet zavoda, zaposleni, sindikat, neuradno pa tudi komisija, ki je bila izbrana s strani občine,« pojasnjuje Ogrizek, ki se zaveda, da je župan Andrej Fištravec tisti, ki na koncu odloča.

ZDAJ ŠE REVIZIJA

Ogrizka precej čudi, da na občini, kot ustanoviteljici zavoda, zelo skrivajo kandidate, poleg tega kandidati po informacijah, ki jih ima, niso imeli istih možnosti. »Razpis je bil objavljen, tudi razgovori, vendar so se med kandidati razlikovali. Za enega kandidata naj bi celo potekal naslednji dan, samostojno, četudi mi to na občini zavračajo,« poudarja Ogrizek. Prvi sindikalist si dogodkov tudi ne razlaga drugače, kot da želijo Ciringerja »onesposobiti«, saj so gasilski zavod nedavno obiskali revizorji. »Direktor bi se moral zdaj ukvarjati z organizacijo in poslovanjem, ne pa da že več kot mesec dni sodeluje z revizorji. Zanimivo. Ko smo občino v sindikatu opozorili, da bi bilo treba revizijo narediti za deset let nazaj, ko so nabavljali vozila in nadgrajevali gasilski dom, pa tega nismo dosegli,« pravi Ogrizek. Na zavodu je od leta 1983, v tem času so menjali 12 direktorjev, ki so bili, dodaja, politično nastavljeni in brez osnovnega znanja o gasilstvu. »Pri nas se direktor in poveljnik v času odsotnosti nadomeščata, s čimer sedanji v. d. zaradi specifične strukture nima težav,« je pojasnil Ogrizek in nadaljeval, da so v primeru, da bo mestna občina 6. junija odločila drugače, pripravljeni s podporo sindikata tudi stavkati. Odstop napoveduje še aktualni poveljnik poklicnih gasilcev Primož Osojnik.

Alešu Ciringerju, sedanjemu vršilcu dolžnosti direktorja, mandat poteče v začetku prihodnjega meseca.

SESTANEK BREZ ŽUPANA

Obenem je sogovornik spomnil na sestanek z županom, ki ga je slednji sklical ravno na to temo. »Poklicani smo bili predstavniki sindikata, sveta zavoda, tudi Ciringer, a sklicatelja oziroma župana ni bilo. To ni niti poslovno niti pošteno,« meni sindikalist druge največje gasilske enote v državi, ki zavrača nedavne očitke na račun Ciringerja, da ni korektno zaposloval. »Prek ustreznega elaborata smo dobili šest novih gasilcev, v vsako izmeno enega. Imel je soglasje mestnega sveta, občine in sveta zavoda. Zaposleni gasilci pa so na usposabljanju na Igu dobili najboljše ocene, tako da smo izbrali dobre kandidate,« je Ciringerju stopil v bran Ogrizek, ki se zaveda, da je treba spremeniti stare akte, statut, poslovnik, a je občina tista, ki jim ne »prisluhne«. Še vedno nimajo predsednika sveta zavoda in ga zastopa tamkajšnji zaposleni. »Govori se, da občina ni odgovorna. Kako ne, če pa je ustanoviteljica in ima večino v svetu zavoda? Imajo škarje in platno,« poudarja Ogrizek in dodaja, da občino oziroma župana nenehno pisno opozarjajo na tovrstne težave, tudi z imenovanjem direktorja, vendar jim le redko odgovorijo. »Še vedno trdim, da je pri nas potrebna stroka. Tukaj ni trgovina. Pri nas ni napak, zato morata biti tako direktor kot poveljnik ustrezno usposobljena, medtem pa se občina obnaša skrajno ignorantsko,« je sklenil Ogrizek.

NA RAZPIS ŠTIRI VLOGE

Iz občinske službe za odnose z javnostmi na očitke odgovarjajo, da so na razpis za imenovanje direktorja JZZPR v razpisnem roku prispele štiri vloge, ena vloga je prispela prepozno, torej po razpisnem roku. »Komisija, ki jo je imenoval župan MOM, je ugotovila, da od štirih kandidatov, ki so vloge poslali pravočasno, trije izpolnjujejo razpisne pogoje, en kandidat pa ne izpolnjuje pogoja glede smeri izobrazbe. Komisija je s kandidati, ki razpisne pogoje izpolnjujejo, opravila razgovor v začetku maja in oblikovala mnenje, ki ga posredovala županu, da izbere kandidata in ga predlaga mestnemu svetu v imenovanje. Kandidata mora torej potrditi mestni svet na predlog župana, predlog pa bo verjetno umeščen na dnevni red majske seje,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da izbira poteka na podlagi razpisa, zato se je treba držati zakonskih pravil in slediti postopku.