Za kakšno ceno?

Za lepe zobe je treba pogledati v denarnico

zps
19. 2. 2017, 15.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Koliko vas bo stalo, če boste želeli polepšati svoj nasmeh? Kaj bo krilo zdravstveno zavarovanje in kaj boste morali plačati sami?

Profimedia
Obvezno zdravstveno zavarovanje vam omogoča uporabljati storitve pri izbranem osebnem zobozdravniku v javni zdravstveni mreži.

Zalivke so brezplačne na zobeh, ki so v vidnem polju, na vseh ostalih zobeh ste upravičeni do brezplačnih amalgamskih plomb, bele so mogoče le z doplačilom.

Če je še pred nekaj leti veljalo, da na slovenskem tržišču praktično ni komercialnih zavarovanj za zobozdravstvene storitve, ki jih ne krije zdravstveno zavarovanje, so danes na voljo nekateri samostojni produkti, ki obljubljajo večjo brezskrbnost tudi pri obisku zobozdravnika. Večina zavarovanj na trgu je vezanih na dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ne pa vsa.

Sklenitev komercialnega zavarovanja

Če razmišljate o sklenitvi komercialnega zavarovanja izven ali v okviru zdravstvenega zavarovanja, preverite, kaj krije, kakšne so omejitve, v kolikšni višini boste vplačali premije in do kako visokega kritja boste upravičeni, pa tudi, kje boste deležni zobozdravstvene oskrbe – je izvajalec določen ali ga lahko izbirate sami.

Enkrat na leto vam pripada brezplačen zobozdravstveni pregled pri vašem izbranem osebnem zobozdravniku.

Če je izvajalec določen, ne pozabite upoštevati morebitnih potnih in drugih stroškov za pot na drug konec Slovenije ali v tujino, česar vam zavarovanje gotovo ne bo krilo. Potrošnikom podrobno branje splošnih pogojev pri takšnem zavarovanju ne uide. Le če podrobno poznate vsebino zavarovanja, lahko ocenite, ali vam tovrstno zavarovanje koristi.

Kaj že krije zdravstveno zavarovanje?

Zdravljenje vam pripada na podlagi pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, uveljavljate pa ga lahko pri zobozdravniku v javni zdravstveni mreži.

Če imate urejeno le obvezno zdravstveno zavarovanje, ste upravičeni uporabljati storitve pri izbranem osebnem zobozdravniku v javni zdravstveni mreži. Če nimate sklenjenega tudi dopolnilnega zavarovanja, boste razliko do polne cene storitev morali plačati sami. Pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja uveljavljate pri zobozdravniku v javni zdravstveni mreži in so naslednje: pregled enkrat letno, zdravljenje zob ter vnetnih ali drugih sprememb ustne sluznice; plombiranje zob v vidnem polju z belimi zalivkami, drugje z amalgamskimi; rentgenska diagnostika, operativni posegi in kontrolni pregled šest mesecev po končanem zdravljenju.

Hrvaška

Mnogi se zaradi cenejših zobozdravstvenih storitev in krajših čakalnih dob raje odpravijo na poseg k našim južnim sosedom. Cene so pri nekaterih zasebnih ponudnikih celo za polovico nižje od slovenskih.