Kaj se dogaja s Trumpom?

Nekdanji minister se sprašuje: Kaj je kadil Trump?

T.L./STA
19. 2. 2017, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nekdanji švedski zunanji minister Carl Bildt se je prek Twitterja čudil Trumpovim izjavam. "Švedska? Teroristični napad? Le kaj je kadil?" je zapisal.

Profimedia
Donald Trump si je očitno napad na Švedskem izmislil.

Izjave ameriškega predsednika Donalda Trumpa na sobotnem zborovanju na Floridi, ko je svojim privržencem obljubljal strožjo priseljensko politiko, so na Švedskem povzročile veliko začudenja in zmede. Trumpove besede so namreč nakazovale, da je bila Švedska nedavno cilj terorističnega napada.

Trump, ki je v soboto nastopil na zborovanju v Melbournu v ameriški zvezni državi Florida, je pred več tisoč zbranimi podporniki obljubil, da se bo zavzel za strožjo priseljensko politiko. "Moramo zaščitit našo državo," je dejal.

Švedi se sprašujejo, kaj se je v petek zvečer poleg izbora za Evrovizijo še zgodilo na Švedskem. Odgovore objavljajo na twitterju in vključujejo možnosti od sestavljanja pohištva Ikea do "napada" skupine Abba.

"Poglejte, kaj se dogaja v Nemčiji, poglejte, kaj se je minulo noč zgodilo na Švedskem," je izjavil Trump in pri tem naštel teroristične napade, ki so se zgodili v Bruslju, Nici in Parizu.

"Švedska. Kdo bi to verjel? Švedska," je dodal, ne da bi podrobneje pojasnil, kaj je mislil. Je pa ob tem pripomnil, da je ta država sprejela večje število migrantov.

Zahtevajo pojasnila

Švedsko veleposlaništvo v Washington je že stopilo v stik z ameriškim zunanjim ministrstvom in zahtevalo pojasnila, so danes sporočili s švedskega zunanjega ministrstva.

Trumpove izjave so se hitro razširile po družbenih omrežjih, kjer so bile deležne različnih odzivov. Nekdanji švedski zunanji minister Carl Bildt se je prek Twitterja čudil Trumpovim izjavam. "Švedska? Teroristični napad? Le kaj je kadil?" je zapisal.

Magnus Ranstorp, ki se ukvarja z raziskovanjem terorizma na švedski univerzi za obrambo, je po ogledu posnetka s Trumpovo izjavo tvitnil, da gre za "lažno novico".

Švedi o Evroviziji, Trump pa o lažnih novicah

Številni uporabniki Twitterja so sporočali, da se na Švedskem ni nič zgodilo in da je vse v redu. Ena od uporabnic je zapisala da je na Švedskem trenutno glavna novica izbor za popevko Evrovizije. Najbolj navdušeni pa so pod oznako #LastNightInSweden puščali šaljiva sporočila, kot na primer, da se je stopil snežak, da so napačno sestavili Ikeino omaro oziroma so se napili piva in zaspali.

Znova gledal preveč televizije?

Ena od domnev glede tega, kaj je botrovalo Trumpovim izjavam je ta, da je morda videl prispevek televizije Fox News o težavah, povezanih s priseljenci na Švedskem, ki so ga v petek predvajali v ZDA.