Novi odlok

»Bolje da stroka odredi rušitev, kot da se komu še kaj zgodi,«

Gabrijel Toplak
8. 2. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po izdelavi elaborata bodo lastnika objekta pisno obvestili in ga obenem povabili k sodelovanju za »izboljšanje« videza.

Google Maps
Zapuščena domačija v kraju Cirkovce, ki je v neposredni bližini tamkajšnje cerkve.

V občini Kidričevo je več propadajočih nepremičnin, ki so prepuščene zobu časa in kazijo okolico ter ponekod celo ogrožajo varnost mimoidočih. Tamkajšnji svetniki so na januarski seji tudi zato sprejeli odlok, s katerim lahko občinski svet odredi obnovo stavbe ali rušenje.

Zakonska podlaga

Damjan Napast: "Odlok je za objekte, kjer lastniki ne pristopijo k sanaciji."

Damjan Napast, direktor občinske uprave, pojasnjuje, da ima odlok podlago v zakonu o graditvi objektov. »Že več let prejemamo pobude občanov in krajevnih odborov z opozorili, da so določeni objekti zapuščeni in kvarijo videz kraja. Lastniki se naše pozive do zdaj niso odzvali,« pravi Napast. Lastniku objekta lahko poslej naložijo nujna vzdrževalna dela, da izboljša videz tistih delov objekta, ki so vidni z javnih površin. »Ne želimo in tudi ne bomo se vtikali v konstrukcijo, ampak nas zanima samo tisto, kar je vidno z javnih površin,« dodaja Napast.

Za občane, ki pravijo, da nimajo denarja za obnovo, bodo svetniki presodili okoliščine in se odločili, ali voditi postopek naprej ali ne. 

Občina, ki izdela elaborat za določitev nevzdrževanih objektov in vzdrževalnih del, lastnika takšnega objekta pisno obvesti in ga obenem povabi k sodelovanju glede izvedbe nujno potrebnih vzdrževalnih del. »Če lastnik takšnega objekta v roku, določenem z odločbo, ne izvede predpisanih vzdrževalnih del, se opravi izvršba za nedenarno obveznost po drugih osebah. V primeru, če občina založi denar za izvedbo del, pa se dolg vpiše kot hipoteka,« razlaga Napast in zaključuje, da je odlok namenjen objektom, ki so brez prebivalcev ter lastniki ne pristopijo k sanaciji. Najpogostejši razlog pa je neurejena dediščina.

Odločitev strokovnjakom

In kaj pravijo občani? Večina jih podpira tovrstni odlok, saj je v občini še nekaj takšnih objektov, ki se bližajo propadu. Tudi Milka Zajc, denimo, je prepričana, da nekaj objektov kazi podobo občine in kot takšni tja ne sodijo več. »Bolje da stroka odredi rušitev, kot da se komu še kaj zgodi,« je dodala Zajčeva.