Žgečkljive skrivnosti

Je Stane Dolanc Titu nastavil vroči maserki?

uk
8. 2. 2017, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pred kratkim smo pisali o najdbi skrivnostnih posnetkov o življenju Tita in Jovanke in zdaj na plan prihajajo nove skrivnosti.

Profimedia
Jovanka je povedala, da je bil tudi Tito v hišnem priporu, Jugoslavijo pa sta vodila Dolanc in Nikola Ljubičić.

Arhiv Svet24
Tito je bil poročen vsaj štirikrat, enkrat tudi s Slovenko. Najprej se je poročil z Rusinjo Pelagijo Belousovo, potem z Nemko Anno Koenig, nato pa še s Slovenko judovskega rodu Herto Haas.

Josip Broz - Tito je od začetka skrival, da se je poročil z Jovanko. Njegova poroka je bila skoraj eno leto popolna državna skrivnost. Da je poročen, je priznal šele, ko je na obisk prišel takratni britanski minister za zunanje zadeve Anthony Eden. Zakaj je svojo poroko skrival, ni prav znano. Morda tudi zato, ker naj bi mu Jovanko »podtaknili«, da bi ga nekoliko umirila. Tito je bil znan po svoji ljubezni do temnolask. Tako naj bi mu Jovanko nastavil hrvaški policijski minister Ivan Stevo Krajačić, ki je bil tudi eden največjih zaveznikov Jovanke Broz.

Sestri Grbić

Glede na posnetke in pričevanja očividcev naj bi bil proti Jovanki sovražno naperjen Stane Dolanc. Dolanc naj bi Titu pripeljal sestri Grbić, ki sta bili Titovi osebni maserki. Tako eden od očividcev na posnetku pravi, da je Titu soprogo nastavil ruski obveščevalec (Krajačić), zakon pa mu je uničil slovenski policist (Dolanc). V videu lahko še slišimo samo, da intervjuvani ne ve, zakaj je Dolanc to storil. Jovanka naj bi bila še posebej ljubosumna na Darijano Grbić, ki pa je kasneje večkrat dejala, da je bila samo fizioterapevtka in da med njima ni bilo nič.

Predvsem je zanimivo, zakaj je Tito skrival svojo poroko z Jovanko. Je morda vedel, da mu jo je nastavil Krajačić, ali pa je samo želel ohraniti status samskega moškega?

V nemilosti

Petnajstega junija 1977 naj bi Jovanka Titu zabrusila, da ne želi več živeti z njim. To se je zgodilo po tem, ko je Tito odšel na Galeb, da bi se srečal z Darijano. Jovanka je vztrajala, da gre z njim, kar je dovolil, a z njo med vožnjo ni spregovoril niti besede. Takrat je bilo zadnjič, da sta se zakonca Broz videla v živo. Jovanka je od takrat živela v popolni nemilosti. Vseskozi je bila pod nadzorom tajne službe, vzeli so ji celo dokumente in ji onemogočili prosto gibanje. Osemindvajset let je nato živela v hišnem zaporu.

Stane Dolanc

Stane Dolanc

Jovanka je verjela, da je Stane Dolanc koval zaroto proti njej in Titu. »Stane Dolanc in Nikola Ljubičić sta velika gada. In o teh dveh gadih nihče nič ne piše. Jugoslavija je razpadla zaradi njiju. Prek mene sta obračunavala s Titom in me obtoževala zarot proti mojemu možu. Uspela sta naju razdvojiti, nato pa sta počela, kar sta hotela. Tita in mene sta vrgla v hišni pripor zato, da bi razbila Jugoslavijo, za njima pa so stale svetovne velesile. Dolanca niso poslali Slovenci, da bi bil funkcionar, ampak so ga kot vohuna poslali Nemci. Njegova biografija je nekaj groznega – bil je član Hitlerjeve mladine, saj ima fotografijo v tej uniformi,« je bila besna Jovanka Broz. Seveda ni prave potrditve, da bi Dolanc dejansko hotel razdreti Titov zakon z Jovanko, a očitno je bilo, da mu Jovanka ni zaupala.