Višje sodišče

Helblu triindvajset let za krut umor prijatelja

mv
7. 2. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Višje sodišče je potrdilo 23-letno zaporno kazen Alešu Helblu.

STA
Aleš Helbl si je s priznanjem želel zmanjšati kazen.

Helbl se je skliceval na težave z alkoholom in brezposelnost. 

Aleš Helbl je sicer umor Darka Novaka priznal že na predobravnavnem naroku, vendar se je obramba pritožila na višino izrečene kazni. Višji sodniki so v pritožbeni zadevi odločili, da je kazen za 31-letnega Mariborčana, ki je svojega 20 let starejšega znanca z nožem umoril v njegovem stanovanju na Teznem, primerna in je s tem postala pravnomočna. »Zavedam se, kaj sem naredil. Da sem odvzel življenje nekomu, pa tudi sebi, saj me bo to spremljalo do konca življenja. Zelo mi je žal in dejanje obžalujem,« je takrat dejal Helbl in upal na čim nižjo kazen. Njegov zagovornik Ivan Starčevič je namreč kot olajševalno okoliščino navedel dejstvo, da obdolženi še nikoli prej ni bil obsojen za kaznivo dejanje, pa tudi nekatere njegove osebnostne motnje.

Sodnica prisluhnila tožilstvu

Sodnici se je predlog tožilstva zdel smiseln. 

Vendar se sodnica Andreja Lukeš za upoštevanje omilitvenih določil ni odločila in je v celoti sledila predlogu tožilstva. Kot je pojasnila, je kljub nekaterim olajševalnim okoliščinam šlo za precej kruto kaznivo dejanje, ne le za en zamah z nožem, pač pa je obdolženi svojo žrtev velikokrat zabodel, tako da je ta umrla že na kraju dogodka. Obramba je zato vložila pritožbo na višje sodišče zaradi previsoke odrejene kazni. Po besedah odvetnika bi sodišče pri odločitvi glede kazni moralo upoštevati, da v tem primeru ni šlo za krvoželjnost ali željo po izživljanju nad drugo osebo, ampak je tudi sodni izvedenec pri obdolženem evidentiral psihogeno amnezijo. Tožilstvo je vztrajalo, da je prvostopenjsko sodišče pravilno upoštevalo tako olajševalne kot oteževalne okoliščine kakor tudi obe izvedenski mnenji.

Spomnimo

Arhiv Svet24
V Mariboru se je 19. avgusta lani zgodila prava grozljivka.

Do tragedije je prišlo 19. avgusta po skupnem popivanju v stanovanju na Prvomajski ulici v Mariboru. Novaka so našli sosedje, kriminalisti pa so z zbiranjem obvestil ugotovili, da so se z njim v stanovanju družili in popivali še trije moški. Dva od njih sta odšla, med Helblom in Novakom pa se je vnel prepir, posledica katerega je bil krvavi dogodek. Čeprav je Helbl s kraja dogodka pobegnil, so ga naslednji dan prijeli.