Informativni dnevi

Kateri poklici bodo poklici prihodnosti?

Lara Jelen
7. 2. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Izbira poklica je zagotovo ena izmed najpomembnejših življenjskih odločitev, ki jih kadarkoli sprejmemo. Zato je o smeri šolanja treba dobro in temeljito razmisliti.

Dreamstime
V prihodnosti bodo najbolj iskani IT-strokovnjaki.

STA
Tanja Podobnik Zec, višja področna svetovalka na ZRSZ

O tem, katerim poklicem trenutno kaže najbolje, smo povprašali Tanjo Podobnik Zec, višjo področno svetovalko na Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje.

Kot nam je povedala, je težko napovedati, kakšne bodo razmere na trgu dela čez pet ali deset let.

Najbolj iskani

»Zavedamo se, da je to čas hitrih sprememb in da nastajajo vedno novi poklici,« poudarja Podobnik Zecova in dodaja: »Če upoštevamo različne vire, pa bodo v prihodnosti iskani predvsemIT-strokovnjaki, finančni, davčni in zavarovalniški svetovalci in zastopniki, poklici v zdravstvu, poklici s področij biomedicine, kemije in razvoja novih materialov, poklici s področja transporta in logistike ter zelena delovna mesta.«

Dreamstime
Iskani bodo tudi vsi poklici v zdravstvu.

Zadnjih pet let

V zdravstvu bodo iskani predvsem poklici v zvezi z nego starejših.

V zadnjih petih letih so se med najbolj iskanimi poklici na prvem mestu pojavljali predvsem inženirji strojništva. Sledili so jim inženirji elektrotehnike in elektronike, zdravniki specialisti splošne medicine, zdravniki specialisti, zobozdravniki, medicinske sestre, strokovnjaki za zdravstveno nego, farmacevti, finančniki, revizorji, računovodje, programerji računalniških aplikacij, razvijalci programske opreme in aplikacij, tehniki za strojništvo, kuharji, natakarji, zidarji, tesarji, krovci, izvajalci suhomontažne gradnje, izolaterji, monterji in serviserji vodovodnih, plinskih inštalacij, varilci, monterji kovinskih konstrukcij, orodjarji, mehaniki in serviserji kmetijskih, industrijskih in drugih strojev, elektroinštalaterji, elektromehaniki, strugarji in vozniki težkih tovornjakov.