Državna razstava

FOTO: Domači štruklji so veselje Dolenjcev

Lidija Markelj/Dolenjski list
7. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Štruklji so ena od največjih slovenskih znamenitosti, dolenjski oziroma mirnopeški pa so ponos Mirne Peči, zato so tu pripravili prvo državno razstavo in ocenjevanje štrukljev.

Lidija Markelj
V Mirni Peči so pripravili prvo državno ocenjevanje in razstavo štrukljev.

Lidija Markelj
Na prvem državnem ocenjevanju je najboljše naredila Milka Kastelic.

Organizacijo so v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije prevzele članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Nad odzivom so bile po besedah predsednice Milene Cesar prijetno presenečene, tako nad številčnostjo – v oceno je prispelo kar 37 vzorcev štrukljev iz različnih koncev Slovenije – kot nad kakovostjo. Skoraj dve tretjini (23) štrukljev sta prejeli zlato priznanje, preostalih 14 pa je bilo srebrnih. Najboljše štruklje – ajdove s skuto – je pripravila domačinka Milka Kastelic iz Biške vasi, ki je dosegla vseh 30 točk!

Največ dolenjskih

Dolenjski štruklji

Nadev je iz ocvrtih jajčk z ocvirki in pregreto smetano.

Ocenjevanje je potekalo v dveh kategorijah: štruklji iz bele moke in iz drugih vrst moke. Komisija je ocenjevala videz, sestavo, vonj nadeva, povezanost nadeva s testom, usklajenost z raznimi dodatki ... Največ štrukljev je bilo nadevanih s skuto oziroma pravih dolenjskih štrukljev, to pomeni, da je bil nadev iz ocvrtih jajčk z ocvirki in pregreto smetano, pa tudi fižolovih je bilo nekaj. Večina je bila kuhanih (tudi v sopari), nekatere so gospodinje spekle. Bili so slani in sladki, saj so štruklji lahko glavna jed, priloga ali sladica.

Lidija Markelj
Slastnim štrukljem se je bilo res težko upreti.

Drugič še bolj drzno

Lidija Markelj
Sosedi Jelki sta na humoren način prikazali pripravo posebnih štrukljev, ki sta jih poimenovali kar po pesniku Tonetu Pavčku.

Predsednica ocenjevalne komisije Elizabeta Verščaj s pohvalami ni skoparila. »Štruklji so bili zvečine izvrstni, gospodinje so uporabljale kvalitetne surovine, v glavnem domače, zaželela pa bi si, da bi se naslednje leto katera opogumila tudi s štruklji iz kvašenega, krompirjevega ali kakega drugega testa.«

Ideja za ocenjevanje štrukljev je pri Mirnopečankah tlela dlje časa, saj so že leta 2003, ko je društvo vodila Janja Klemenčič, pripravile izbor mirnopeškega štruklja ter ob koncu izdale tudi knjižico z recepti vseh sodelujočih. Zdaj, ko imajo kmetico leta Jelko Krivec, pa so uspešno organizirale 1. državno ocenjevanje z razstavo, ki bo postalo tradicionalno.

Lidija Markelj
Župan Andrej Kastelic, predsednica DPŽ Mirna Peč Milena Cesar, kmetica leta 2016 Jelka Krivec in državna sekretarka Tanja Strniša