Varstvo otrok

Niso za to, da bi otroke vozili tako daleč

pk
31. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Starši iz Ledin so stopili skupaj in sklenili, da se bodo borili za svoje malčke, za katere si želijo vrtec v domačem kraju.

ci, kb
Krajevna iniciativa, zaslužna za realizacijo projekta: Marjan Kosmač, Ivica Šemrov in Kristjan Brus (od leve proti desni).

Civilna iniciativa se zahvaljuje gasilskemu društvu za prostore, podjetjem, trgovinam in zasebnikom za vse donacije ter posameznikom za opravljeno delo.

Letos spomladi so v Ledinah nad Spodnjo Idrijo ugotovili, da imajo za cel oddelek vrtca več otrok, kot jih lahko sprejme obstoječi oddelek v njihovem kraju. Ker svojih malčkov ne želijo voziti daleč proč, so se odločili, da morajo nekaj ukreniti v zvezi s prostorsko zagato.

Problematiko so najprej predstavili županu občine Idrija Bojanu Severju in ga prosili za ustrezno rešitev, to je za še en oddelek vrtca v Ledinah. »Razumel je skrb in stisko staršev. Obljubil je, da se bo pozanimal o možnostih za še en oddelek pri pristojnih za to področje,« nam pove Kristjan Brus, eden od staršev otrok, ki se je skupaj s še nekaj preostalimi domačini povezal v civilno iniciativo, ki je prevzela reševanje te problematike.

ci, kb
Ministrstvo je pohvalilo skladnost ureditve prostorov z njihovimi zahtevami.

Dolgo in nevarno

Na naslednjem sestanku je bil županov odgovor negativen, saj naj bi v občini imeli še 46 prostih mest v obstoječih oddelkih vrtca. »Dokler je drugod še toliko prostih mest, občina ne bi smela vlagati v nove prostore, zato je večina naših staršev prosto mesto za svojega otroka dobila v dvajset kilometrov oddaljenem Godoviču,« pojasnijo v ledinski civilni iniciativi. Poudarjajo, da predlagana rešitev zanje ni sprejemljiva, saj je prevoz otrok do Godoviča že v lepem vremenu zelo naporen, v zimskih razmerah pa tudi nevaren. Poleg tega mnogim staršem ne bi uspelo pritipravočasno v službo ali iz službe po svojega otroka.

»Ne bi se smelo zgoditi, da otroke s podeželja pošiljajo drugam samo zato, ker je nemogoče, tudi glede na zakone, urediti predšolsko varstvo in ustrezno šolanje na vasi,« poudarjajo v civilni inciativi, zato so zadevo vzeli v svoje roke in začeli razmišljati o tem, da bi sami uredili še en oddelek vrtca.

ci, kb
V minulem tednu so v Ledinah v novem vrtcu urejali še zadnje podrobnosti.

Težavna pot

Sledilo je naporno obdobje sestankovanj, birokracije in zavrnitev. »Če povzamemo v nekaj besedah, od lanskega aprila do konca septembra je bilo na relaciji občina-iniciativa uničenih precej živcev, zapravljenega veliko časa; učinka ni bilo nikakršnega. Konec septembra pa se je začelo usklajevanje z ministrstvom; tudi tukaj smo izgubili nekaj živcev, vložili smo precej dela in prošenj,« na kratko težave, s katerimi so se soočali, opišejo v iniciativi.

Za leto 2018 je sicer predvideno urejanje prostorov podružnične šole v Ledinah in tudi prostorov vrtca, s čimer bo prostorska problematika obeh ustanov celostno rešena.

Nazadnje se je izkazalo, da zanje obstaja začasna rešitev: v Ledinah bi lahko oddelek vrtca uredili v tamkajšnjem gasilskem domu. To možnost je naposled odobrilo tudi pristojno ministrstvo. Pojavila pa se je nova težava – denar. Domačini so morali za preureditev in opremljenje prostorov poskrbeti kar sami.

Pomagali mnogi

Denar so zagotovili kar domačini, doniranega je bilo precej materiala in prostovoljnih ur za delo. »Okrog 30.000 evrov so bila vredna vsa dela, skupaj z materialom. Zamenjali smo okna, poskrbeli za izolacijo, toaletne prostore, kuhinjo, nadstrešek, menjavo strehe, na novo smo uredili tudi električno in vodno napeljavo,« povedo v iniciativi.

V začetku decembra so bili prostori v gasilskem domu že pripravljeni na pregled komisije s strani ministrstva. »Ta je potrdila prostore in nas celo pohvalila za skladnost ureditve prostorov z njihovimi zahtevami. Vrtec bo začel obratovati prvega februarja,« svoje besede, veseli, da bodo svoje otroke lahko v varstvo predali v domačem kraju, strnejo starši iz Ledin.