Korak v dobro podjetja

Po Marku spet Marko: Je razlog nekooperativnost ali posojilo?

Gabrijel Toplak
22. 1. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novi vršilec dolžnosti direktorja bo po sklepu nadzornega sveta nastopil delo ta torek. Pravi, da med drugim želi spet vzpostaviti zaupanje zaposlenih do vodstva in obuditi pripadnost podjetju.

STA
Marko Plečko, novi v. d. direktorja podjetja Nigrad.

Marko Žula, ki je bil v prvem mandatu mariborskega župana Andreja Fištravca na čelu mestne uprave, mora zapustiti direktorski stolček v Komunalnem podjetju Nigrad. Primopredaja poslov naj bi bila izvedena že v ponedeljek, na čelo pa se bo zavihtel Marko Plečko, zdajšnji direktor Nipe, ki je nekoč veljala za Nigradovo hčerinsko podjetje.

Župan je soglašal

Fištravec je sporočil, da je seznanjen z njegovim predlogom nadzornemu svetu za sporazumno razrešitev, ki ga je tudi sprejel. Po njegovem mnenju je očitno prevladala ocena, da je bilo treba ta korak storiti v dobro podjetja. »Podal sem soglasje za imenovanje vršilca dolžnosti direktorja in želim si, da upraviči zaupanje nadzornikov in pričakovanja vseh deležnikov, to je zaposlenih, lastnikov podjetja in še zlasti uporabnikov Nigradovih storitev,« je pojasnil župan.

Prepričan o uspehu

Marko Plečko pa pravi, da vodenje Nigrada sprejema z vso odgovornostjo. Zaveda se, da podjetje potrebuje stabilno vodstvo, ki bo z vso odgovornostjo izvajalo svoje naloge do zaposlenih in lokalne skupnosti kot tudi do lastnikov. »Želim vzpostaviti zaupanje zaposlenih do vodstva in obuditi njihovo pripadnost podjetju. To se je skozi čas izgubljalo in prepričan sem, da bomo uspeli. Vzporedno bom napore vložil v povečanje konkurenčnosti podjetja in ekonomičnost poslovanja. Cilj je povečati dodano vrednost na zaposlenega, za kar je v podjetju dovolj znanja in potenciala. V svoji karieri sem pridobil veliko izkušenj s področja organiziranja poslovnih procesov v podjetjih z zelo podobnimi vsebinami,« poudarja novi prvi mož občinskega podjetja, ki obenem zagotavlja, da je Nigrad stabilno podjetje, zaposleni pa imajo ustrezne izkušnje.

STA
Podjetje Nigrad je v večinski lasti Mestne občine Maribor.

Postal nekooperativen

Žulo smo včeraj sprva sicer dobili po telefonu,da bi »iz prve roke« izvedeli razloge za njegovo zamenjavo, a se je izgovoril, da trenutno ne utegne in da bo spet dosegljiv čez pol ure. Poskušali smo še večkrat, a se je ves čas javljal tamkajšnji piarovec Dejan Pukšič. Po neuradnih govoricah naj bi bila poglaviten razlog njegova nekooperativnost z županovim svetovalcem Markom Kovačičem, ki se je želel vtikati v poslovno politiko podjetja, Žula pa mu tega ni dovolil, in ne posojilo v vrednosti 300.000 evrov zasebnemu podjetju, kar je storil brez soglasja občine.