Poljanski nasip

Smrtonosni plin obudil zgodbe o skrivni kleti

žk
18. 1. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

O tem, kaj je vzrok za močno previsoke koncentracije radona sredi Ljubljane, oblasti mesec dni po meritvah še vedno le ugibajo.

Mare Vavpotič/M24
Merjenja so bila izvedena pred mesecem dni, odgovorni še vedno ne vedo, kaj je vir radona.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča letno koncentracijo radona pri 100 Bq/m3. V Sloveniji je trenutno dovoljena koncentracija 400 Bq/m3.

Radon je naravni radioaktivni plin, ki nastane po razpadu naravnega urana. Uran je praktično povsod v zemlji. Glede na do zdaj izvedene meritve ga je v Sloveniji največ na območjih Krasa, Notranjske in Kočevja, najmanj pa v večjih mestih. Zato toliko bolj čudi podatek, ki smo ga objavili v sobotni številki, da so na oddelku psihiatrične klinike, ki se nahaja na Poljanskem nasipu, torej v središču Ljubljane, namerili visoke koncentracije radona; v enem od prostorov v pritličju skoraj 4000 Bq/m3. Dovoljene koncentracije v delovnem okolju so trenutno določene pri 1000 Bq/m3, v bivalnem pri 400 Bq/m3. Poudariti je treba, da ima na tem področju Slovenija najvišje dovoljene vrednosti v Evropi, v večini držav so precej nižje.

Še vedno brez odgovorov

Tudi naši strokovnjaki poudarjajo, da je za bivalno okolje priporočljiva vrednost le okoli 100 Bq/m3. Zakaj so te vrednosti tako pomembne? Radon je glede na znanstvene raziskave drugi najpogostejši povzročitelj raka na pljučih, takoj za kajenjem. Zato čudi odziv naših oblasti, ki so po merjenjih na Poljanskem nasipu le svetovale, naj se osebe ne zadržujejo v prostorih več kot dve uri na dan. Še bolj preseneča dejstvo, da kljub temu, da so mnenja, da radon ne izvira iz tal, nihče ni preveril, od kod izvira.

Ugibanja

Od meritev je minil že mesec dni, življenje na kliniki pa, kot kaže, poteka normalno. Tako se je pretekli teden tja odpravil naš novinar na pogovor z dr. Zdenko Čebašek Travnik, a nikjer ni naletel na opozorilo, da bi bilo zadrževanje v stavbi lahko zdravju škodljivo.

Pojasnjena napaka

Mare Vavpotič/M24
Pestra zgodovina.
Stavba psihiatrične klinike je bila zgrajena leta 1880, v njej pa so bili med drugim tudi zapori SS. Po vojni je v njej zaslišana izvajala Udba, trenutno pa je najbolj znana zaradi oddelka za zdravljenje odvisnosti od alkohola.

Ker smo od našega vira dobili informacije, da naj bi bile dejanske izmerjene koncentracije še znatno višje, celo 115.700 Bq/m3, smo govorili s fizikom Petrom Jovanovičem, ki je meritve izvajal. Pojasnil je, da se je na aparaturi izpisalo 11.5 K (K kot predpona za kilo oziroma 1000), zaradi česar je najprej zmotno mislil, da gre za 115.000, nato pa se je popravil in v uradno poročilo zapisal vrednost 11.500. Zanimivo je, da imajo na ministrstvu za zdravje podatek 12.100 Bq/m3.

Zakaj manj ni vedno dobro?

Naš vir sicer trdi, da naj bi astronomski odčitek dobili po tem, ko so prevrtali betonsko ploščo in izmerili vrednosti v zraku v zapuščenih in zaprtih kletnih prostorih. Jovanovič trdi, da gre za meritve vsebnosti radona v tleh in da so vrednosti celo prenizke, saj bi tam lahko pričakovali odčitke celo do 300.000 Bq/m3. Tako lahko iz dobljenih uradnih rezultatov sklepamo, da glede na nizke odčitke merjenj v tleh vir visokih koncentracij v zraku ni v tleh, ampak v skrivnostnih kletnih prostorih.

Pogled v zgodovino

Da bi odkrili, kaj bi se v kleti lahko nahajalo, smo naslovili kar nekaj vprašanj na vodstvo psihiatrične klinike, a odgovora nismo dobili. Na ministrstvu za zdravje le ugibajo, da bi bil lahko vzrok v pepelu, a proti tej teoriji govori starost stavbe, saj je bila zgrajena devet let pred prvo termoelektrarno v Ljubljani. Govoril smo tudi z bivšimi zaposlenimi, ki so nam pojasnili, da so do leta 1970 tam shranjevali ozimnico, potem so klet prenovili in v njej izvajali delovne terapije. A zaradi pojava radona so spet oživele govorice, da je pod stavbo del kleti, ki naj bi ga zasuli že pred več desetletji. Kaj skriva zasutje, ostaja skrivnost, a kot kaže, je prišel čas, ko bo treba klet odkopati.