Ogrožena življenja

Kmalu brez helikopterske nujne pomoči?

Carmen Leban
1. 1. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Sloveniji si življenja brez helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) ne moremo več predstavljati, a se je zalomilo pri denarju.

Nejc Fon
Brez primernega financiranja bodo življenja visela na nitki.

Reševanje vojsko stane 1,5 milijona evrov na leto. Vlada ji je obljubila pol milijona evrov pomoči, a denarja še ni nakazala, pogodbo pa je prekinila tudi zdravstvena zavarovalnica. Za nameček še policija skoraj ne rešuje več, saj je bil njihov najbolj zmogljiv in opremljen helikopter zaradi vzdrževalnih del pol leta prizemljen, od 1. novembra pa je stacioniran na mariborskem letališču. Preden so policijski helikopter preselili v Maribor, je policija po večini reševala na cestah in izvajala medbolnišnične prevoze, vojska pa je reševala v gorah.

Policijski helikopter je bil zaradi servisa prizemljen od poletja. Prejšnji teden je naloge policistov tudi uradno prevzela SV. 

Zaradi tega in povečanja števila posredovanja v gorah so stroški 15. polka vojaškega letalstva enormno narasli in jih obubožana vojska kmalu ne bo mogla več pokrivati.

Denarja primanjkuje

Kot so povedali predstavniki Slovenske vojske, odslej ne bo več vse samoumevno in obžalujejo dejstvo, da se zaradi velikega pomanjkanja finančnih sredstev postavljajo pod vprašaj nadaljnje aktivnosti, povezane s HNMP. Ta zajema reševanje v gorah, prevoze ponesrečenih v prometu in v drugih nesrečah, hudo obolelih oseb, medbolnišnične prevoze in prevoze dojenčkov v inkubatorjih.

Slednje je 32 let opravljala letalska policijska enota, a od poletja, ko je njihov helikopter prizemljen, to ni bilo mogoče, vse do prejšnjega tedna, ko je tudi to aktivnost na svoja pleča prevzela Slovenska vojska.

Za pomoč na cesti denar le policiji

Ko so policijski helikopter preselili v Maribor, je vojska sama organizirala dežurno enoto za pomoč na cestah, čeprav sta obe posadki usposobljeni za oboje, a zapletlo se je, ker zdravstvena zavarovalnica tovrstne stroške plačuje samo policiji. 

Na Brniku sta vsak dan v času dnevne svetlobe prisotni dve ekipi HNMP, ki pa ostajata v pripravljenosti še dve uri po tem, ko se znoči. Ekipo sestavljajo tričlanska posadka helikopterja ter zdravnik in medicinski tehnik. Helikopter največkrat pokličejo na pomoč zaradi bolezni srca in ožilja, infarktov, zaradi prometnih in drugih nesreč, v zimskem času velikokrat rešujejo ponesrečence na smučiščih. Ekipa, ki ima nalogo reševanja v gorah, pa je v domeni Gorske reševalne zveze Slovenije, saj je v posadki tudi gorski reševalec letalec, pa tudi zdravnik, usposobljen za reševanje v gorah, prihaja iz njihovih vrst.

Letos posredovali 352-krat

Slovenska vojska je v 10 letih opravila 1769 intervencij, prepeljala 1872 poškodovanih ali obolelih in naletela 2328 ur. Letos so posredovali 352-krat. Slovenska vojska z letalom Falcon sodeluje tudi z Eurotransplantom in organizira prevoze človeških organov za nujne medicinske posege.