Preskakovanje čakalnih vrst v zdravstvu

Za protiusluge potovali s policijskim helikopterjem

J.P.
27. 10. 2016, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kriminalistična preiskava korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu in notranjevarnostna preiskava v policiji sta v polnem teku.

STA
Vodjo Letalske policijske enote so za šest mesecev premestili na drugo delovno mesto.

11. oktobra je 45 kriminalistov in policistov Policijske uprave Ljubljana zaradi suma korupcije v zvezi s preskakovanjem čakalnih vrst pri zdravstvenih storitvah opravilo 18 hišnih preiskav – zasegli so predmete in listine, ki bodo služili kot dokaz v kazenskem postopku.

Istočasno so opravili tudi večje število razgovorov in zaslišanj. Enega osumljenca so pridržali, preiskovalni sodnik je zoper njega odredil hišni pripor.

Preiskovalci so v predkazenskem postopku prepoznali 23 korupcijskih kaznivih dejanj, med katerimi so kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje po 263. členu KZ-1, nedovoljenega dajanja daril po 242. členu KZ-1 in nedovoljenega sprejemanja daril po 241. členu KZ-1. Kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih in dve pravni osebi.

Preiskava je pokazala, da so posamezniki, ki delujejo v zdravstvu, v zameno za protiusluge preko posrednika omogočali preskakovanje čakalnih vrst pri različnih zdravstvenih storitvah. Usluge so bile plačane z denarjem, protiuslugami ali materialnimi dobrinami, vrednimi od nekaj sto pa do več tisoč evrov. Med osumljenimi so posredniki, dajalci nagrad oziroma daril in njihovi prejemniki, med katerimi so trije zdravniki.

Kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih in dve pravni osebi.

Za kazniva dejanja nedovoljenega dajanja daril in nedovoljenega sprejemanja daril je predpisana kazen do šestih let zapora, za kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje pa kazen do štirih let zapora. Glede na to, da je bila v preiskavi pridobljena velika količina dokaznih predmetov in dokumentacije, predkazenski postopek na policiji še poteka.

Osumljeni tudi policisti

Na podlagi ugotovitev ljubljanskih kriminalistov, da so tudi policisti osumljeni korupcijskih kaznivih dejanj, so na Generalni policijski upravi uvedli notranjevarnostno preiskavo. Preiskava zoper pet policistov še poteka. Zoper dva so uvedli postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in jima izdali sklep o prepovedi opravljanja dela za čas trajanja postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Poleg omenjenih izrednih odpovedi so zoper tri uslužbence policije podali predlog za izdajo opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi zaradi hujše kršitve pogodbene in druge obveznosti iz delovnega razmerja, kršitev pa ima tudi vse znake kaznivega dejanja.

Uslužbenci policije so več osebam v zameno za protiusluge omogočili polete s policijskim helikopterjem. S tem so uslužbenci policije osumljeni storitve kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril po 242. členu KZ-1 in tudi kršitev Navodila za uporabo policijskih helikopterjev, Pravilnika o plovnosti, letalskih operacijah, letalskem osebju ter določenih pravil letenja policijskih in carinskih zrakoplovov, pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, navodil delodajalca in internih aktov policije.

V skladu s Pravili o izvajanju nadzora v policiji so odredili izredni strokovnim nadzor nad delom Letalske policijske enote. Strokovni nadzor bo v skladu s pravili za izvajanje nadzorov opravljen na področjih upravnega in finančnega poslovanja, organizacijskih in kadrovskih zadev, pritožb, notranje varnosti in drugih. Po opravljenem strokovnem nadzoru bodo glede na ugotovitve generalnemu direktorju predlagani ustrezni ukrepi.

Vodjo Letalske policijske enote so za šest mesecev premestili na drugo delovno mesto. Letalsko enoto policije trenutno po pooblastilu vodi dosedanji pomočnik vodje Letalske policijske enote.