Slovenija

Policija že več kot štiri mesece ne izvaja nujne helikopterske pomoči

G.G./STA
5. 4. 2016, 19.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Polovica policijskih helikopterjev je že od novembra prisilno prizemljena, njihove naloge pa je morala prevzeti Slovenska vojska, je poročala Televizija Slovenija (TVS). Kot so za TVS potrdili na policiji, zaradi izpada transportnega dela flote nalog nujne helikopterske pomoči, prevoza bolnikov in inkubatorjev ne izvajajo že od 18. novembra.

STA
Aktiviran je bil policijski helikopter (fotografija je arhivska).

Pri dveh plovilih so po poročanju TVS odkrili napake pri rednih pregledih, čeprav je eden od njiju pravkar začel leteti po šestih letih prisilne prizemljitve zaradi nadgradenj in obnove. Oba naj bi popravili do konca maja.

Enega so oktobra lani poškodovali med vzletom v megli na letališču v Cerkljah ob Krki. Ta je trenutno na Brniku, kamor so ga morali odpeljati s tovornjakom, in čaka na popravilo. Po predvidevanjih policije bo v operacijah do začetka julija.

Enota letalske policije je ohromljena

Policiji ostajajo trije precej manjši helikopterji, dva šolska in eden za nadzor meje, ki niso primerni za prevoz poškodovanih, reševanje v gorah in za del nalog, ki zahtevajo hitro premestitev večjega moštva. Tako je ohromljen velik del nalog letalske enote policije, čeprav policija uradno vztraja, da opravlja "ves nabor policijskih nalog, od nadzora prometa, spremljanja pošiljk do iskanja oseb in nadzora državne meje", je poročal TVS.

Vodja letalske policijske enote Uroš Marjetič je za TVS dejal, da je pri tako starih helikopterjih med drugim otežena dobava rezervnih delov, časovne okvire popravil pa je težko predvideti. Kot je poudaril, lahko policija tudi s tremi helikopterji še dovolj dobro opravlja nadzor državne meje in pomaga pri iskalnih akcijah, helikopterji pa so kljub starosti dovolj varni za letenje.

Zaradi prizemljenih plovil piloti policije tudi ne ohranjajo dovolj naleta za ohranjanje licenc. Vendar bo to policija reševala z letenjem na simulatorjih v Evropi in ZDA, kar je bilo v večjem delu sicer predvideno kot del usposabljanja že pred prizemljitvijo flote.