Dobrodelni projekt

Silvo želi pomagati kar 300 tisoč ljudem, ki so v stiski

Roman Turnšek
19. 12. 2016, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Postavljanje visokih in zahtevnih ciljev je marsikomu izziv tudi v slabih časih, kot so zdaj. Eden od ljudi, ki mu takšne stvari niso tuje, čeprav pomenijo, da je treba z glavo skozi zid, je tudi Silvo Bezjak.

R.T.
K projektu bo pritegnil tudi estradne znance.

Že pred časom se je odločil, da svoje aktivnosti usmeri tudi v dobrodelnost. Za njim je doslej že več različnih dobrodelnih projektov.

R.T.
Ob strani mu stoji tudi partnerka Melita.

Pomagal je denimo, da so na morje popeljali 150 otrok iz socialno ogroženih družin, na pomoč je priskočil več invalidom, s partnerico Melito, ki mu stoji ob strani, sta pomagala brezdomcem s približno 900 obroki.

Tudi sam bil v stiski

Na začetku jih ni bilo malo, ki so resnici na ljubo malce debelo pogledali, zakaj se je tako angažiral na tem področju. »Drži, da sem bil medijsko razvpit, saj sem se veliko pojavljal na estradi, na dogodkih in podobno. A to še ne pomeni, da ljudje, ne glede ali gre za resnične stvari ali za govorice, o tebi vedo prav vse. Čeprav je za menoj na področju dobrodelnosti že nekaj kilometrine, me še vedno kdo vpraša, zakaj sem se temu posvetil v takšni meri. Odgovor je povsem preprost. Tudi sam sem na svoji koži občutil, kaj pomeni socialna stiska, biti brez denarja in podobno. K sreči sicer ni dolgo trajalo in se je uredilo, a vendarle dovolj, da imam tudi tovrstno osebno izkušnjo,« pravi. Za pomoč ga je doslej prosilo veliko ljudi. Več, kot jim je lahko pomagal.

(Ne)realna številka

A prav to in pa raznolikost stisk, v kakršnih se znajdemo ljudje, ga je napeljalo na idejo, ki zveni nemogoče. Domislil in odločil se je namreč, da pomaga nič manj kot kar tristo tisoč ljudem! Od kod prav ta visoka številka? »To je magična cifra, do katere imam strahospoštovanje, a obenem cilj, ki ga imava s partnerico in ekipo, ki sodeluje. Sem človek, ki vedno hoče več, to je v mojem značaju. Na prvi pogled se zdi številka res nerealna, a je moč izpeljati idejo. V življenju si moramo postaviti kratkoročne in dolgoročne cilje. Sam sem si ta cilj postavil za obdobje štirih do petih let« pravi. Pomoč bo namenjena vsem, ki si želijo boljše življenje in ki ne čakajo na državo. »Vsak je gospodar svojega življenja, in zato je čas, da se odločimo za boljše življenje. Mnogi se žal enostavno sprijaznijo s tem, kar pač je. Moja ideja pa pride v poštev za tiste, ki so odločeni in ki si upajo narediti kakšen korak za spremembo. Zato bomo pomagali vsakemu, ki bo to želel in ki bo imel voljo ter energijo,« doda.

R.T.
Mu bo uspelo doseči neverjetno številko?

Kompleksen projekt

Drugih ali posebnih kriterijev ne bo, prav tako ne posebej izpostavljenih ali prednostnih skupin, razen otrok. Projekt je kompleksen in že preizkušen v tujini, tako da se popolnoma na slepo ne podajajo v njegovo realizacijo. Začeli so v Srbiji, sledile so Bolgarija, Madžarska, Romunija, Grčija. Od klasičnih dobrodelnih organizacij in dejavnosti se razlikuje v eni, a poglavitni stvari. »Če nekomu daš štruco kruha, ga nahraniš samo za ta dan. Če ga pa naučiš dobiti surovine za kruh in kako ga speči, pa takšnega človeka nahraniš za celo življenje. Bistvo našega dela je pravzaprav ljudem dati možnost, da vzamejo stvari v svoje roke. Trudili se jim bomo pomagati priti do boljšega vsakdana, službe in drugih stvari, ki bodo izboljšale njihovo življenje.«

Pomoč in podpora tudi od drugod

Od kod bo tako financirana aktivnost projekta? »Iz poslovnega sistema, ki ima že sedemletno tradicijo. Poleg tega se povezujemo tudi z ostalimi državami, kjer takšni projekti že tečejo, neodvisno od države, a v skladu z zakoni o poslovanju in vsem, kar sodi zraven,« nadaljuje. Poleg denarja, potrebnega za zagon projekta, so potrebni tudi prostovoljci in seveda mediji. »Slovenci radi pomagamo in se, ko je treba, znamo odzvati. Res pa je žal tudi, da je takšnih 'ko je treba' vse več. To lahko doleti prav vsakega med nami. Zato delamo po reku 'danes jaz pomagam tebi, jutri boš morda meni ti'. Pri delu potrebujemo tudi pomoč medijev, ti so nepogrešljivi. Gledamo le naprej!« še strne.