Prevarantka

Policija aretirala seksi »volkuljo z Wall Streeta«

uk
19. 12. 2016, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Lepotica je precej časa objavljala fotografije svojega glamuroznega življenja, njena zadnja fotografija pa jo prikazuje v zaporniški celici.

Profimedia
Anastasia in druščina so denar vodili prek številnih računov, nato pa so ga usmerili v Panamo (fotografija je simbolična).

Ruska policija je aretirala glamurozno študentko Anastasio Tsirenschikovo (22), ki so jo njeni prijatelji in oboževalci imenovali tudi »volkulja Wall Streeta.« Anastasia je namreč redno objavljala fotografije svojega razkošnega življenjskega sloga in se hvalila s svojim poslovnim uspehom. A prav te fotografije so mladenko zdaj spravile v zapor, saj Anastasia ni delniški genij, ampak »le« profesionalna utajevalka davkov.

Bogastvo

Dokumenti, ki so prišli na plan maja letos, so razkrili podrobnosti o skritih finančnih poslih svetovnih politikov, javnih uradnikov in zvezdnikov, ki se izmikajo plačilom davkov.

Anastasia, ki naj bi v kratkem diplomirala na ekonomski fakulteti v Moskvi, je objavila fotografije svojih dragih oblek, razkošno opremljenih stanovanj in vil, v nekem trenutku pa je objavila celo svojo fotografijo z levjim mladičkom. V zadnjem času je fotografiranje z levjim mladičkom postal nekakšen standard za rusko elito. Fotografirala se je tudi v luksuznih avtomobilih. Anastasia si očitno ni mislila, da jo lahko prav te fotografije spravijo v težave, pa ne le nje, saj je zaradi njih na 22-letnico postala pozorna davčna uprava.

Davčne oaze

Izkazalo se je, da je bila Anastasia vpletena v navezo, ki je spravljala denar v davčne oaze zunaj Rusije. Skupaj s še štirimi drugimi osebami naj bi tako državo opeharila za neverjetnih 138 milijonov evrov. Poleg Anastasie so bili v posel vpleteni tudi moški z imenom Gomma, moški iz Paname z imenom Ortis A. in še dva neimenovana poslovneža, stara 29 in 47 let. Po informacijah ruske policije naj bi peterica pomagala več tisoč ruskim poslovnežem skriti denar v Panami.

Denar

Pranje denarja sicer pomeni, da se denar, pridobljen iz ilegalnih virov, prikaže kot legalno pridobljen denar. Pojem pa se v zadnjem času nanaša na več različnih stvari.

Peterica naj bi za svoje usluge računala 2,5 odstotka in po sicer nepotrjenih informacijah naj bi tako zaslužili več kot tri milijone evrov. Seveda so tako rekoč čez noč obogateli, a očitno ni bilo ravno pametno, da so se z denarjem tako hvalili, saj niso znali predstaviti, od kod bi lahko ta prišel. Davčni upravi tako ni bilo težko ugotoviti, da pri vsem skupaj nekaj ni v redu.

Denar so sicer premikali prek večjega števila računov, in tako nadzorne finančne ustanove ne bi mogle ugotoviti, da denar dejansko ilegalno odhaja iz Rusije. Zadnja Anastasijina fotografija, ki je prišla v javnost, je iz pripora in verjetno kar dobro napoveduje njeno prihodnost. Anstasia je sicer krivdo že delno priznala, skoraj gotovo pa računa, da bo pričala proti svojim sodelavcem. A to ni edina njena težava, saj je policija poleg tega v njenem stanovanju našla tudi kokain, kar bo lepotički gotovo prineslo tudi dodatne nevšečnosti. Ruska policija je sporočila, da je preiskava sicer še zmeraj v teku, in ne izključuje dodatnih aretacij.