Kaos

VIDEO: Najmanj devet mrtvih: s tovornjakom na božično tržnico!

T.L.
19. 12. 2016, 20.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Policija je potrdila, da je umrlo najmanj devet ljudi, vsaj 50 pa jih je tudi ranjenih.

Reuters
Tovornjak je povzročil pravo uničenje.

Na božično tržnico v Berlinu je zapeljal tovornjak. Policija je nekaj minut po 21. uri preko twitterja sporočila, da je devet ljudi umrlo, okoli 50 pa jih je še ranjenih. Policija po poročanju nemškega Bilda sumi, da je šlo za napad.

Preberite še: Očividka: Kriki, beg in ljudje pod kolesi

To potrjujejo tudi izjave iz vrst policije: preiskujejo, ali je šlo morda za teroristični napad, vendar pa še ne poznajo ozadja dogodka.   

Reuters

Napad spominja na smrtonosni napad v francoski Nici, ko je julija tovornjak zapeljal v množico in je ubil več kot 80 ljudi.

Kanclerka Angela Merkel je ves čas v stiku z notranjim ministrom, je sporočil njen tiskovni predstavnik.

Iz objavljenih fotografij je mogoče razbrati, da gre za tovorno vozilo znamke Scania in s poljskimi registrskimi tablicami.

Poljsko podjetje: Stik z voznikom izgubili okoli 16. ure

Iz podjetja na Poljskem, ki ima v lasti omenjeno tovorno vozilo, so sporočili, da so okoli 16. ure izgubili stik z voznikom tovornjaka in trdijo, da je bilo vozilo ukradeno. Policija je kasneje sporočila, da so v tovornjaku našli truplo, vendar niso sporočili, ali gre za moško ali žensko truplo. V bližini tragičnega dogodka so prijeli eno osebo, šlo naj bi za voznika, ki naj bi ga prijeli v bližini živalskega vrta. Po poročanju medijev naj bi bil sovoznik mrtev.

Teroristični napad?

Nemška ministrica za pravosodje je okoli 23.30 ure sporočila, da so primer prevzeli preiskovalci, ki se ukvarjajo s terorizmom. Do uradne potrditve, da gre za teroristični napad še ni prišlo. Je pa vse več namigov v tej smeri.

Tudi odgovorni urednik časnika Bild Julian Reichelt dvomi, da je šlo za nesrečo. Za CNN je dejal, da gre za območje v okolici cerkve Kaiser-Wilhelm, kjer ni lahko dostopati z osebnim vozilom, kaj šele s tovornjakom.  

Prve ugotovitve policije kažejo, da je tovorno vozilo prevozilo med 50 in 80 metri, preden se je zaustavilo. 

Reuters

Ljudje, ki so se znašli na kraju dogodka, so takoj po dogodku kljub kaosu priskočili na pomoč ranjencem. 

Policija je preko twitterja pozvala ljudi, naj ostanejo doma, saj morajo ostati ulice prevozne za reševalna vozila in tudi policijo. Hkrati so prebivalce prosili za dodatne informacije o dogodku.