Veliki arhitekt

Plečnik na poti do Unescove svetovne dediščine

žk
19. 12. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Jože Plečnik je arhitekt, na čigar dela smo Slovenci še posebej ponosni.

Wikipedija
Jože Plečnik velja za največjega slovenskega arhitekta.

Češka in Slovenija, ki sodelujeta pri pripravi projekta nominacije stavbnih in urbanističnih del Jožeta Plečnika za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine, se bosta v prihodnjem letu osredotočili na utemeljitev izbora predlaganih sestavnih delov nominacije Plečnikovih del v Ljubljani in Pragi. Oddajo dosjeja nominacije načrtujeta v letu 2018.

Predstavljanje, varovanje in razvijanje

Januarja lani sta državi oddali poskusni seznam, kar je formalni predpogoj pred oddajo nominacije.

Projekt nominacije izbranih Plečnikovih del za vpis na Unescov seznam svetovne dediščine je po prepričanju ministrstva eden izmed dobrih obetov k izboljšanemu  – celovitemu in koordiniranemu  – varovanju, predstavljanju in razvijanju dediščine velikega arhitekta v prihodnje. Na ministrstvu pričakujejo, da bodo do oddaje končne verzije nominacije razrešena vsa ključna strokovna vprašanja.

Predlagana dela

ZVKDS je lani pripravil konservatorske načrte za predlagane objekte in ureditve v Ljubljani  – cerkev svetega Frančiška Asiškega v Šiški, Plečnikove Žale  – Vrt vseh svetih, regulirano strugo Ljubljanice, Emonsko cesto  – Trg francoske revolucije in Vegovo ulico ter Narodno in univerzitetno knjižnico. Ta obsežna dokumentacija je osnova za vse morebitne posege v enote dediščine in tudi za pripravo načrta upravljanja z njimi, so zapisali na ministrstvu.

STA
Med deli, ki jih želimo uvrstiti v svetovno dediščino, so tudi Plečnikove Žale.

Delovna skupina

V Sloveniji je bila pri ministrstvu za kulturo septembra 2013 imenovana delovna skupina, v kateri so poleg predstavnikov ministrstva predstavniki ZVKDS, Muzeja za arhitekturo in oblikovanje, Muzeja in galerij mesta Ljubljana  – Mestnega muzeja Ljubljana, Mestne občine Ljubljana in zunanji strokovnjak.