Ne popuščajo

Cerar obljublja modernizacijo zdravstva v dobro vseh ljudi

G.G.
13. 12. 2016, 16.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sta predstavila potek zdravstvene reforme.

STA
Premier Cerar in ministrica Milojka Kolar Celarc

Premier Cerar je ponovil, da je javno zdravstvo zaveza vseh koalicijskih partnerjev, zato verjame, da bodo šli naprej skupaj. Pravi, da ne popuščajo pod pritiski lobijev in dodaja, da je »po 25. letih to prvi odločen korak modernizacije slovenskega zdravstva«. Kakšne modernizacije? Cerar obljublja, da modernizacije v dobro vseh ljudi.

Cerar je pohvalil ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. Spomnil je, da je v petek koaliciji predložila obljubljen paket zakonov, kar je po njegovem pomemben korak v zdravstveni reformi.

Ministrica se je strinjala, da gre za celovite spremembe na področju zdravstvenega zavarovanja in širše. Z zakoni bodo uredili lekarniško dejavnost, v korist pacientov, pravi Kolar Celarčeva, ki si upa napovedati še, da pripravljajo »nov paket ukrepov za kratkoročno in dolgoročno skrajševanje čakalnih dob.«

Višina nove dajatve bo odvisna od prihodkov posameznika

Glede zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je razkrila, da bo višina nove dajatve, ki bo nastala v okviru preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, odvisna od prihodkov posameznika. Možnih je več rešitev, obveljala pa bo tista različica, ki jo bo potrdila finančna ministrica Mateja Vraničar Erman in ne bo "odnašala ali dodatno obremenjevala državnega proračuna".

Tako Cerar kot Vraničar Ermanova sta sicer dejala, da so potrebna še dodatna usklajevanja glede finančnih vidikov zdravstvenih zakonov.