Sporni plakat

Prijazni Kekec v nacionalistični provokaciji

M.K./STA
7. 12. 2016, 18.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na avstrijskem Štajerskem naj bi se pojavili plakati s Kekcem s sovražnim pripisom o Slovencih kot gospodarskih migrantih.

Mladi forum - SD
Sporni plakat, ki je sprožil nelagodje.

Na plakate naj bi najprej opozorili Slovenci, ki delajo v Avstriji. Po poročanju Planet TV so se plakati z nacionalistično vsebino v Gradcu in v Lipnici pojavili ta konec tedna, ko so v Avstriji potekale predsedniške volitve. Na plakatih s podobo glavnega junaka iz filmske uspešnice Srečno, Kekec! in slovenskega državnega grba piše, da "Slovenci delujejo prijazno, a so v prvi vrsti ekonomski migranti". Zato naj prebivalci Avstrije ne nasedejo njihovi prijaznosti, saj Slovenci "uničujejo avstrijsko kulturo, izkoriščajo ugodnosti socialnega sistema in Avstrijcem kradejo delovna mesta". Slovenci naj bi bili tisti, ki "v Avstriji nadlegujejo ženske" prebivalci Avstrije pa da morajo zato stopiti skupaj in pred nevarnimi prišleki ubraniti svojo domovino.

Minister Karl Erjavec: "Nenavadno, da nihče ne ve, kje je ta plakat"

Zunanji minister Karl Erjavec je danes v Bruslju komentiral domnevni plakat s Kekcem o Slovencih kot gospodarskih migrantih, ki ogrožajo delovna mesta v Avstriji. Izpostavil je, da je zelo nenavadno, da nihče ne ve, kje je ta plakat. Ocenil je, da je to "provokacija, ki povzroča nelagodje", ter izrazil zadovoljstvo, da Avstrija plakat obsoja.

Minister je v odzivu najprej povedal, da so v stiku z avstrijskim veleposlaništvom v Ljubljani, ter izrazil zadovoljstvo, da Avstrija plakat obsoja in da avstrijska policija zadevo preiskuje. Ob tem je večkrat izpostavil, da se mu zdi zelo nenavadno, da nihče ne ve, kje je ta plakat. Zelo nenavadno se mu zdi tudi to, da je besedilo na plakatu napisano v zelo slabi nemščini.

"Pomirja me pa to, da Kekec v Avstriji ni preveč znana oseba. Pravijo mi, da mislijo, da gre za planšarja iz Tirolske," je še poudaril minister.

Če plakat resnično obstaja, ga Erjavec obžaluje, zlasti z vidika petkovega skupnega odbora Slovenija-Štajerska, v okviru katerega se je sestal z deželnim glavarjem Hermannom Schützenhöferjem, s katerim sta potrdila odlične odnose in napredek. "Vsaka taka provokacija lahko povzroči neko nelagodje," je poudaril Erjavec.

Odzvali so se tudi v Mladem forumu SD, kjer so v odzivu zapisali, da so "zgroženi nad dogodki dan ali dva po predsedniških volitvah v sosednji Avstriji. Plakati, ki so se pojavili na javnih mestih in Slovenke in Slovence primerjajo s Kekcem. To samo po sebi niti ne bi bilo žalostno, če Kekec ne bi bil v bistvu hlapec na visokogorski kmetiji sredine 19. stol. Kot tak je Kekec slovenski pustolovsko-pravljični otroški film iz leta 1951, posnet po trilogiji Josipa Vandota."