Zanika obtožbe

Za Mladića zahtevajo dosmrtni zapor

J.P./M.K./STA
7. 12. 2016, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Tožilstvo je danes sodnike haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije pozvalo, naj bivšega vojnega poveljnika bosanskih Srbov, generala Ratka Mladića obsodijo na dosmrtni zapor za genocid, vojne zločine in zločine proti človečnosti med vojno v BiH.

Reuters
Tožilstvo 74-letnega Mladića obtožuje, da je bil ključen akter genocida v Srebrenici.

"Bilo bi neodgovorno in žalitev za žrtve, tako mrtve, kot tiste, ki so preživeli, pa tudi za sodstvo, če bi bil obsojen na manj kot najvišjo mogočo kazen, dosmrtni zapor," je danes dejal tožilec Alan Tieger na zadnji dan predstavitve sklepne besede tožilstva po štiriletnem sojenju.

Mladić zanika vse obtožbe, ki ga v enajstih točkah bremenijo genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov.

Tožilstvo 74-letnega Mladića obtožuje, da je bil ključen akter genocida v Srebrenici, v katerem so sile bosanskih Srbov julija 1995 pobile več kot 8000 Bošnjakov, in zločinskega dejanja s ciljem nasilnega oblikovanja srbske države v BiH.

Mladić zanika vse obtožbe, ki ga v enajstih točkah bremenijo genocida, zločinov proti človečnosti in vojnih zločinov med vojno v BiH, med katero je med letoma 1992 in 1995 umrlo več kot 100.000 ljudi, 2,2 milijona pa jih je bilo prisiljeno zapustiti svoje domove.

Osebna in poveljniška odgovornost

Haaško sodišče je sicer političnega vodjo bosanskih Srbov Radovana Karadžića, ki je v zločinskem dejanju sodeloval z Mladićem in je bil ob njem glavni odgovorni za genocid v Srebrenici, marca letos obsodilo na 40 let zapora. Tožilstvo je tudi zanj zahtevalo dosmrtni zapor. Karadžić se je sicer ta teden na sodbo pritožil.

Ob genocidu v Srebrenici je Mladić po osebni in poveljniški odgovornosti obtožen tudi obleganja Sarajeva od maja 1992 do avgusta 1995, v katerem je umrlo več kot 10.000 civilistov, od tega 1500 otrok. Obtožen je tudi zajetja pripadnikov modrih čelad.

Po osebni in poveljniški odgovornosti kot poveljnik vojske bosanskih Srbov je obtožen genocida in sodelovanja v genocidu, odgovornosti za zločine proti človečnosti, vključno s pregoni na politični, rasni in verski podlagi, iztrebljanja, ubojev, deportacij in drugih nečloveških dejanj proti pripadnikom nesrbskih narodov v BiH. Poleg tega je obtožen kršitev pravil in običajev vojskovanja - ubojev, izpostavljanja civilistov nasilju, zajetja talcev in drugega.

Obramba bo na sojenju Mladiću sklepno besedo začela podajati v petek, 15. decembra pa bosta strani še odgovorili nasprotno stran. Sodbo je pričakovati konec prihodnjega leta.

Tožilstvo je dokazni postopek na sojenju, ki se je začelo maja 2012, končalo februarja 2014, obramba pa ga je izvedla med majem in avgustom letos.

Mladića so po 16 letih na begu prijeli 26. maja 2011 v Srbiji na domu njegovega sorodnika.