Pričakujejo primerjavo

Židan vztraja, da je kolar Celarčeva prekoračila pooblastila

J.P./STA
28. 11. 2016, 19.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V SD pričakujejo, da bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ob obrazložitvi sporazuma s Fidesom na vladi tudi pojasnila, kako je ta sporazum v skladu s koalicijsko pogodbo in pri tem podkrepila navedbe s predlogi zdravstvenih zakonov, je dejal predsednik stranke Dejan Židan.

Bobo
V SD od Kolar Celarčeve pričakujejo primerjavo sporazuma s koalicijsko pogodbo.

Židan je ob robu seje predsedstva SD, na kateri so se dotaknili tudi aktualnih dogodkov v zdravstvu, opozoril, da je ministrica Kolar Celarčeva zatrjevala, da gre parafiran sporazum s Fidesom v smer, ki je zapisana v koalicijski pogodbi.

Ker bi zaveze s področja zdravstva v koalicijski pogodbi v SD danes znova podpisali, v stranki pričakujejo, da bo ministrica pokazala, kako sporazum sovpada s predlaganimi zakoni na področju zdravstva.

Ne sledi koalicijski pogodbi

Po njegovem mnenju sporazum v več točkah ne sledi koalicijski pogodbi. Standarde in normative bi po njegovem mnenju morali narediti na podlagi dobrih praks, ne pa na podlagi zahtev, ki si jih napiše ceh sam. Sprašuje se tudi, ali se z omogočanjem plačevanja dela zdravnikov pri drugih javnih zdravstvenih zavodih preko podjemnih pogodb uresničuje del koalicijske pogodbe, ki govori o ločevanju javnega in zasebnega v zdravstvu. "Vprašanj je še mnogo," je dodal.

V sistemu plač anomalije

Židan vztraja, da je ministrica v sporazumu s Fidesom prekoračila pooblastila. Priznava, da so v sistemu plač v javnem sektorju anomalije, a da jih je treba enotno reševati v obstoječem sistemu. Če bi pri eni skupini parcialno reševali težave, bi enako želeli tudi drugi v javnem sektorju. Trenutni sistem plač v javnem sektorju pa je kljub anomalijam je bistveno bolj transparenten kot prejšnje stanje, je poudaril Židan.

Po njegovih besedah je predvsem pomembno, da ministrica pravočasno predstavi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki bo urejal financiranje zdravstva, ter predlog zakona o zdravstveni dejavnosti, v okviru katere bo jasno ločeno javno in zasebno v zdravstvu, opredeljena mreža javnega zdravstva in pripravljeni standardi in normativi.

Glede tega se mora izjasniti vlada, je poudaril, zato se v SD ne bodo izjasnjevali o ministrici. Zavedajo se namreč, da jim je ostalo le še leto 2017, ker nato sledi predvolilni čas. Zakon, ki ureja zdravstvo, pa ne more biti sprejet na hitro, na kakšni nočni seji, je dodal.

Po Židanovih besedah pa je najbolj pomembno vprašanje v tem hipu, kako rešiti vprašanje čakalnih vrst, na katere je uvrščena skoraj četrtina milijona Slovencev. Po njegovem mnenju morajo biti vsi ukrepi usmerjeni v to. Zato bodo tudi vnaprej podpirali vse aktivnosti, da se reši problem čakalnih vrst.

Pozitivna ocena

Sicer pa so na današnjem predsedstvu SD ocenjevali vlogo SD v vladi v dveh letih od začetka mandata. Teren po Židanovih navedbah kot pozitivno ocenjuje delo SD v vladi, da pa morajo biti uresničene obljube v koalicijski pogodbi. Se pa že pripravljajo na volitve, pričakujejo, da bodo redne, maja oz. junija leta 2018. Ob tem so imenovali Patricka Vlačiča za nosilca projektne skupine za pripravo na volitve.