Fides očita Zdusu

Netijo konflikt med zdravniki in bolniki

J.P./STA
28. 11. 2016, 18.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Fidesu so začudeni nad današnjim pismom Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus), naslovljenem na vlado in Fides. Poudarili so, da ne bodo pristali, da Zdus, ki ima status humanitarne organizacije in organizacije v javnem interesu na področju sociale in kulture, s takimi odprtimi pismi skuša netiti konflikt med zdravniki in bolniki.

Bobo
Kot demagoško so označili izjavo Zdusa, da "pogrešajo predlog Fidesa, kako delo v zdravstvu racionalizirati".

Kot so poudarili v sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov, so prevzeli svoj del odgovornosti in še pred parafiranjem sporazuma, ki vsebuje nastavke za prepotrebno zdravstveno reformo, zamrznili stavko.

Zato pričakujejo in upajo, da se bo "obdobje medkoalicijskih obračunavanj in kazanja mišic z namenom nabiranja cenenih političnih točk čim prej zaključilo ter da bo predsednik vlade ravnal evropsko in podprl izpogajan ter parafiran sporazum o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti".

Nihče ni zadovoljen

V Fidesu opozarjajo, da standardi in normativi za delo zdravnikov in zobozdravnikov, ki so bili postavljeni kot prva stavkovna zahteva, niso slovenski izum. Modra knjiga standardov in normativov hoče dati kakovosti prednost pred količino, navajajo. "Našo prvo stavkovno zahtevo po boljšem zdravstvenem sistemu bi tako med prvimi morali podpreti prav predstavniki upokojencev v Zdusu," menijo v Fidesu.

S trenutnim zdravstvenim sistemom po opozorilih sindikata ni zadovoljen nihče - bolniki zaradi dolgih čakalnih vrst in premalo časa, ki jim ga zdravniki lahko naklonijo, zdravniki pa zaradi preobremenjenosti in izgorelosti. Še posebej skrb vzbujajoče je razmišljanje mladih zdravnikov, ki v takšnih razmerah ne vidijo prihodnosti in se vse pogosteje odločajo za odhod v tujino.

Zaposlitev večjega števila zdravnikov, boljše nagrajevanje, zlasti mladih, pa tudi tistih, ki trenutno zaradi velikega pomanjkanja zdravnikov presegajo delo po standardih in normativih, so le nekatere izmed rešitev, nakazanih v parafiranem sporazumu med Fidesom in vladno pogajalsko skupino.

Zato da bo zdravstveni sistem bolj dostopen, da bodo čakalne vrste krajše in zdravniki manj obremenjeni, da bodo mladi zdravniki v njem videli svoj prostor, pa bo treba narediti še mnogo več, ocenjujejo v Fidesu.

Reforma sistema

Kot demagoško so označili izjavo Zdusa, da "pogrešajo predlog Fidesa, kako delo v zdravstvu racionalizirati". Kot trdijo v sindikatu, že vrsto let delajo prav to. Zaradi neodzivnosti vlad so zdravniške organizacije že pred štirimi leti same pripravile analizo zdravstvenega sistema in predlagale nabor rešitev v okviru sprememb zakonov in podzakonskih aktov in ga predstavile javnosti.

Strinjajo pa se z oceno Zdusa, da "so stavka in nezadovoljstvo zdravnikov in drugih deležnikov v sistemu tudi posledica odlašanja z reformo sistema zdravstvenega varstva".

Se jim pa zdi zanimivo, da so se v Zdusu "oglasili šele, ko je bil parafiran sporazum z vlado in ko ga dve koalicijski stranki želita na vsak način zrušiti. Pomenljivo," so še zapisali v Fidesu, ki bo predvidoma za petek sklical sejo glavnega odbora.