Brez nadzora

Prelaganje odgovornosti

Gabrijel Toplak
11. 11. 2016, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ljubiteljski ekolog Franc Jesenek opozarja na kupe nevarnih salonitk v naravi, kamor jih na črno odlagajo ljudje, čeprav bi jih morali odpeljati v zbirne centre in plačati.

Gabrijel Toplak
Salonitke ob sprehajalni poti v Stražunskem gozdu.

Ne toliko smeti, kot bode v oči slaba ozaveščenost nekaterih v štajerski prestolnici, ki odpadke odlagajo tako rekoč, kjer se jim zljubi.

Gabrijel Toplak
Franc Jesenek, ljubiteljski ekolog.

Ostanejo v naravi

Ljubiteljski ekolog Franc Jesenek je poudaril, da mariborsko okoljsko inšpekcijo in občinske službe kar naprej opozarja na najrazličnejše odpadke v naravi, a opaža, da tiste, ki so bolj nevarni od komunalnih, kar pustijo. »V mislih imam predvsem večje kupe salonitnih plošč,« nam je pokazal Jesenek. Razmišlja, da jih tam ne odlagajo kakšni krovci, ampak posamezniki, ki jih imajo doma v manjših količinah in jim to vseeno predstavlja strošek, če bi jih odpeljali v zbirni center. »Raje jih zlomijo na manjše kose in odpeljejo v naravo, ko jih nihče ne vidi,« je poudaril Jesenek.

Brez prijave

Priljubljeni lokaciji sta ob cesti Dogoše–Zrkovci in Panonski ulici.

V Mariboru sta po Jesenkovih besedah precej priljubljeni lokaciji ob cesti Dogoše–Zrkovci v bližini avtoceste in ob Panonski ulici, kjer je sprehajalna pot skozi gozd Stražun. Dejan Pukšič iz podjetja Nigrad nas je napotil na medobčinski inšpektorat, ki bo po uradni dolžnosti moral pozvati pristojnega odstranjevalca oziroma lastnika parcele, na kateri so ti odpadki, da jih odstrani. V občinski službi za odnose z javnostmi, kamor spada medobčinski inšpektorat, so zatrdili, da obravnavajo vsako prijavo. »Pristojni smo za komunalne odpadke, za odložene salonitne plošče pa ministrstvo za okolje in prostor oziroma njen inšpektorat,« je dodal. V inšpektoratu za okolje in prostor so sicer poudarili, da niso prejeli nobene prijave, ki bi se nanašala na nezakonito odložene salonitne plošče na teh lokacijah. In še, da bo to novinarsko vprašanje obravnavano kot prijava.