Davčni neplačniki

Ministrstvo dolžno državi

lt
11. 11. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Mors se je znašel na Fursovem seznamu davčnih neplačnikov. Cesarju dolgujejo med 30 in 50 tisoč evrov. Trdijo, da gre za napačno obračunano nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

STA
Za vojaške objekte ni predvideno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča.

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) vsak mesec na svoji spletni strani objavi seznam davčnih zavezancev z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi. Na seznamu se znajdejo pravne in fizične osebe, ki državi dolgujejo več kot pet tisočakov in delujejo več kot 90 dni. Med neplačniki pa se redno znajte tudi Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije (Mors).

Na Morsu trdijo, da za objekte namenjene obrambi zakon ne predvideva nadomestila za stavbno zemljišče. 

Na Morsu so nam v odzivu pojasnili, da se na Fursovem prangerju redno znajdejo zaradi »neupravičeno izdanih odločb za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča (Nusz).« Na ministrstvu ugotavljajo, da nekatere občine ne upoštevajo zakonodaje ter ne preverijo dejanskega statusa zemljišč, zato prihaja do neupravičene odmere Nusz za nepremičnine, namenjene za obrambne potrebe: »To so občine Postojna, Kidričevo in Ljubljana. Gre predvsem za zemljišča, na katerih so vojaška vadišča in vojašnice.«

Na odločbe se pritožijo in jih nato plačajo

Na ministrstvu sicer ugotavljajo, da zakonsko niso zavezani za plačilo tega nadomestila, ko gre za nepremičnine, ki so namenjene za potrebe obrambe in zaščite. Na vsako takšno odločbo se pritožijo v zakonsko določenem roku, nakar pristojni finančni urad izda novo odločbo, »ki je skladna z zakonodajo in jo ministrstvo plača v zakonskem roku. V času reševanja pritožbe se izdane odločbe vodijo kot dolg«.

Občina Postojna
Nekatere občine ne upoštevajo zakonodaje, zato je Mors redni gost Fursovega prangerja.

Na vrhu stalni trije osumljenci

Na vrhu seznama davčnih dolžnikov so že nekaj let zapovrstjo trije večni dolžniki, vsi v stečaju. Največ državi še vedno dolguje podjetje Maxicom, ki se je edino uvrstilo v kategorijo dolga nad 20 milijonov evrov. Pred leti je državi sicer dolgovalo 24 milijonov evrov, proti lastniku podjetja – Zlatanu Kudiću – pa so kriminalisti vložili ovadbo zaradi 52 kaznivih dejanj.

Kategorijo nižje sta se uvrstili podjetji Vegrad in HTC DVA. Obe državi dolgujeta med 10 in 20 milijoni evrov. Zgodba prvega je že prešla v ljudsko mitologijo o propadli gradbeni baronici Hildi Tovšak, ki je proti koncu svoj gradbeni imperij reševala na plečih migrantskih delavcev. Drugo – podjetje HTC DVA – pa je znano kot vzvod za financiranje menedžerskega prevzema Merkurja in ga je leta 2008 ustanovil Hypo Leasing.