Vozne razmere

Sneg povzroča težave voznikom, reke prestopajo bregove

M.K.
11. 11. 2016, 23.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Dež ponekod že prehaja v sneg, ki se oprijemlje vozišč. Nekaj težav povzročajo meteorne vode in burja. Naraščajo tudi reke, Mirna se že razliva ob strugi.

Promet.si
Na Postojnskem sneži.

Cesta Ljubljana-Kočevje je bila pri Velikih Laščah več ur zaprta zaradi zdrsa tovornega vozila in večjega sneženja. Cesta je po zadnjih podatkih prometno-informacijskega centra zopet odprta in prevozna.

Na spletni strani prometnoinformacijskega centra sicer opozarjajo, da med Ljubljano in Kočevjem ter okoliških krajih še vedno močno sneži.

Predvsem na višje ležečih predelih se ponekod sneg že oprijema vozišča. Na prelazih Jezersko, Ljubelj ter Korensko Sedlo je obvezna zimska oprema.

Zaprta je tudi regionalna cesta Nova vas - Lož - Babno Polje, zaradi zimskih razmer na hrvaški strani je prepovedan tudi prehod za tovorna vozila na mejnem prehodu Babno Polje, na Petrini pa prepoved velja le za tovorna vozila, težja od 7,5 tone, je še zapisano na spletnih straneh prometno-informacijskega centra.

Ponoči se bo meja sneženja marsikje v notranjosti Slovenije spustila pod 400 metrov nadmorske višine. Nad 600 metri na morjem naj bi predvidoma zapadlo od 20 do 40 centimetrov snega, nad 1000 metri pa tudi do pol metra. Padavine pa naj bi po podatkih Agencije RS za okolje predvidoma ponehale v soboto dopoldne.

Padavine bodo obilnejše predvsem na Notranjskem, Primorskem in Štajerskem. Za danes in jutri vremenoslovci napovedujejo sneženje, na teh območjih bo tudi obvezna zimska oprema.

Dars opozarja, da bodo na delu posipne in plužne skupine, potovalni časi bodo zato daljši kot običajno.

Nekatere reke že prestopile bregove

Ponoči so možni tudi hitrejši porasti manjših rek, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Zaradi večje količine padavin v osrednji, jugovzhodni in vzhodni Sloveniji naraščajo reke, nekatere so že prestopile rečne bregove.

Po podatkih Agencije RS za okolje je reka Mirna presegla opozorilni pretok in se začela razlivati ob strugi. Pričakujejo tudi razlivanje reke Ljubljanice na običajnih mestih na Ljubljanskem barju. Za soboto pa napovedujejo tudi poplavljanje reke Krke, predvidoma na območju vsakoletnih poplav.

Prav tako je v več krajih prišlo do dviga kanalizacijskih vod in podtalnic, v Straži, Sevnici, Laškem in v občini Kozje pa je meteorna voda zalila stanovanjske objekte, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

V noči na soboto in v soboto zjutraj so možni tudi hitrejši porasti manjših rek na jugu in vzhodu, zlasti pa v severovzhodni Sloveniji. V tem času lahko posamezne reke poplavijo na območju vsakoletnih poplav.

Reka Ljubljanica bo v soboto predvidoma pričela ponovno naraščati in se razlivati na običajnih mestih na Ljubljanskem barju, opozarja Arso.

Na Primorskem težave povzroča močna burja

Na hitri cesti je zaradi burje med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina prepovedan promet za vse kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Ajdovščina-Vipava, Selo-Ajdovščina, cesti Selo-Ajševica in Ozeljan-Vogrsko pa je prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

V nočnem času bodo najmočnejši sunki burje na Primorskem dosegli hitrost okoli 100 kilometrov na uro. V soboto dopoldne se bodo razmere umirile, le v severni in vzhodni Sloveniji bo še pihal severni veter.

Padavine bodo po napovedih prenehale v soboto dopoldne, njihova količina pa bo v večjem delu države dosegla od 30 do 60 milimetrov v 24 urah.

Cesta Ljubljana-Kočevje je bila pri Velikih Laščah več ur zaprta zaradi zdrsa tovornega vozila in večjega sneženja. Cesta je po zadnjih podatkih prometno-informacijskega centra zopet odprta in prevozna.

Na spletni strani prometnoinformacijskega centra sicer opozarjajo, da med Ljubljano in Kočevjem ter okoliških krajih še vedno močno sneži.